Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Ești curioasă să afli ce face bebe în burtică?

Ești curioasă să afli ce face bebe în burtică?

Încă de la primele bătăi ale inimii, care pot fi depistate ecografic la scurtă vreme de la concepție, și până la cele mai serioase lovituri de piciorușe, bulgărele de viață care crește în burtică face o mulțime de lucruri la care nu se așteaptă nimeni.

Află așadar că, pe măsură ce se dezvoltă, bebe nu doar că se întoarce dintr-o parte în alta ori face tumbe haioase cât îi mai permite spațiul, ci și cască sau clipește ca un adevărat copilaș. Și asta nu e tot!

Hîc… sughiță!

Dacă în primele două trimestre nu ai cum să deosebești semnele unui sughiț amuzant de loviturile discrete de piciorușe, pe măsură ce sarcina avansează, vei reuși să-ți dai seama care sunt unele și care celelalte. Un sughiț se simte ca niște lovituri discrete, dar cu același ritm, care străbat din „locuința” temporară a celui mic. E drept, sunt unele mămici care nu vor sesiza aceste mișcări, însă pentru altele ele fac parte din întâmplările unei zile obișnuite de femeie însărcinată. Deși nu se știe foarte clar care este motivul, există teorii care vorbesc despre faptul că sughițul apare când fetusul înghite sau aspiră lichid amniotic. Cu alte cuvinte este perfect normal și complet inofensiv pentru bebe în burtică.

Zâmbește 🙂

Nou-născuții fac o mulțime de mutrițe simpatice, iar primul zâmbet este vânat de părinți cu maximă atenție și aparatul foto pregătit. Ce nu știu ei este că mititelul exersează acest gest încă de prin săptămâna 26 de sarcină, iar un aparat ecograf 4D poate surprinde imaginea.

Plânge bebe în burtică?!

Bebelușii plâng mult, știm cu toții, iar acest obicei se pare că începe încă de când îl ai pe bebe în burtică, din stadiul intrauterin, din jurul vârstei de 26 de săptămâni de la concepție. Anumite examene ecografice au reușit să descopere și să deosebească grimasele de plâns ale unui bebe nenăscut, pentru că, în timpul acestora, se pare că buza de jos are un tremor ritmic specific. Viitoarele mame trebuie să știe că plânsul nu e cauzat de vreo suferință, ci face parte din dezvoltarea și pregătirea pe care viitorul pui de om o face pentru noua lui viață, mai ales că în primele luni după naștere este singurul mod în care-și va comunica nevoile și dorințele.

„Respiră”

Cordonul ombilical și placenta sunt mijlocul prin care un fetus primește nu doar substanțele nutritive de care are nevoie pentru a crește, ci și oxigenul esențial vieții. Mama respiră, oxigenul ajunge în sistemul ei sanguin și de aici trece prin placentă și cordonul ombilical la bebe. Dioxidul de carbon care rezultă va urma drumul invers, fiind eliminat prin expirație de către mami din propriul organism. Cu toate că nu respiră aer cu adevărat câtă vreme e bebe în burtică, va începe să experimenteze primele exerciții de respirat încă de pe la la nouă săptămâni.

Ups! Face pipi

Iată un gest pe care mami este posibil să nu-l întâmpine chiar cu amuzament, știind că puiul continuă să trăiască o vreme bună în mediul în care-și face nevoile. Un fetus începe să producă urină pe la fin alul primului trimestru. Și dacă poate părea un fapt îngrozitor, lichidul pe care îl elimină ajunge, unde credeți, în stomăcel, pentru că va fi înghițit o dată cu lichidul amniotic. Situația nu este una care să producă panică, de vreme ce urina unui fetus nu are aceeași compoziție chimică precum ce a unui adult, iar buna funcționare a rinichilor este un semn minunat. De cealaltă parte, eliminarea de fecale în stadiul intrauterin nu este o situație normală. Dacă lucrurile merg bine, reziduurile vor rămâne în intestine până după naștere, atunci când for fi elimnate sub formă de meconiu, o materie închisă la culoare și fără miros.

Se joacă

Nu puțini sunt medicii care „se plâng” în timpul unor examene ecografice de rutină că bebe în burtică se joacă, îngreunându-le teribil măsurătorile pe care trebuie să le facă. Pe măsură ce sarcina avansează, mititeii sunt capabili să răspundă unor impulsuri sonore și nu numai. Mămicile pot chiar să-i provoace la joacă ori să-i trezească din somn, împingând cu degetul ușor burta. Amuzant este chiar să poți vedea cum un fetus agitat în timpul unei ecografii se calmează imediat după ce mami mânâncă ceva dulce, semn că foamea îl făcea să fie neastâmpărat.

Ce curios!

Bebelușul primește prima gură de aer adevărat o dată cu țipătul care însoțește venirea pe lume. Acesta e cauzat de schimbările bruște de temperatură și mediu la care este supus. În mod curios, el poate respira încă prin cordonul ombilical vreme de câteva zeci de secunde, până când acesta e tăiat. Își va folosi plămânii așa cum trebuie după ce căile respiratorii i-au fost curățate de lichid amniotic.

Atenție ce mănânci!

Anumite arome traversează placenta și ajung în lichidul amniotic. Este cazul usturoiului, al cepei sau al diverselor condimente. Iar aroma lor va ajunge, la momentul espectiv, chiar și în laptele matern. De aceea, nu este recomandat ca gravidele să se abțină de la a le consuma, însă e bine să evite ardeiul foarte iute, pentru a nu-i cauza piciului neplăceri.

Foto: 123RF

Comments

comments

One thought on “Ești curioasă să afli ce face bebe în burtică?

Comments are closed.