Esti aici
Femeia.ro > Familie > Ce nu-i spui niciodată soacrei

Ce nu-i spui niciodată soacrei

E ştiut că nurorile şi soacrele nu sunt întotdeauna cele mai bune prietene. Nora încearcă să-şi găsească un loc în familia soţului, iar soacra se teme să nu-l piardă pe al ei, de unde posibilele conflicte. Cu un pic de tact şi toleranţă, ele pot fi aplanate sau chiar evitate.

Chiar dacă te înţelegi foarte bine cu soacra, ar trebui să respecţi câteva reguli de bună purtare, ca situaţia să nu se schimbe. O primă regulă: n-o trata ca pe o doamnă oarecare, fiindcă ea este mama soţului. A doua regulă: în comunicarea cu soacra, unele fraze sunt considerate tabu. Iată câteva dintre ele!

Îmi sunteţi datoare

O asemenea pretenţie în relaţia cu cea care n-a căutat nicicum să te întâlnească, să te cunoască şi să te aibă prin preajmă e o greșeală. Fiul ei te-a ales să-i fii parteneră de viaţă, iar ea a fost nevoită să accepte această situaţie, fie că i-a plăcut sau nu.

Consideri că părinții soţului trebuie să satisfacă toate pretenţiile noii familii pe care a întemeiat-o băiatul lor? Greşeşti. Părinţii lui au dreptul la propria viaţă, nu sunt nicidecum datori să le asigure tinerilor căsătoriţi o locuinţă ori să fie gata la orice oră din zi sau din noapte să aibă grijă de nepoţi. O pot face numai dacă vor.

Fostul meu prieten…

Nu face greşeala să-i vorbeşti soacrei despre vreun fost prieten! Nu peste mult timp, detaliile picante din povestirile tale îi vor fi aduse la cunoştinţă fiului ei, partenerul tău de cuplu. Iar asta nu va rămâne fără urmări. Negative, fireşte.

Ne vom descurca singuri

Rar întâlneşti o soacră care să scape vreo ocazie de a se lăuda cu nepreţuita ei experienţă de viaţă. Mai ales când e vorba de creşterea nepoţilor ei, gestionarea bugetului familiei și de felul de a prepara mâncărurile. Ea ştie cel mai bine cum se găteşte sănătos, cum se tratează copiii când se îmbolnăvesc, cum şi de unde li se cumpără haine mai ieftine. Nu te grăbi s-o contrazici, intenţiile ei ar putea fi bune. Ascult-o, spune „mulţumesc“ şi fă cum crezi că e mai bine! Insistă să înlocuieşti medicamentul de combatere a febrei pe care vrei să-l administrezi copilului cu un ceai? Dacă nu eşti de acord cu ea, spune-i că ai consultat medicul pediatru, iar el ţi-a recomandat medicamentul, apoi fă cum consideri că e bine pentru copil. Nu e cazul să urmezi toate sfaturile soacrei, oricât de binevoitoare ar fi!

Poţi cere sfatul unei soacre atotştiutoare în problemele gospodăreşti cu care nu prea ai chef să-ţi baţi capul. Pe lângă faptul că va fi flatată, ţi-ar putea fi de mare ajutor. De ce nu?

M-am încurcat cu băiatul mamei!

Spusă cu năduf, o asemenea afirmaţie ar putea-o scoate imediat din sărite pe soacră. În plus, îţi va afecta relaţia de cuplu. Niciunui bărbat nu-i pică bine să afle că este considerat un om slab. Și cu siguranţă părerea ta îi va fi transmisă soțului. Urmarea? Scenă de isterie, uşă trântită în nas, ranchiună.

Aşadar, nu-i critica odrasla! Altfel, nu te va ierta niciodată dacă îi vei reproşa că nu l-a educat cum trebuie. Mai mult, nu te va ierta nici cel pe care l-ai ales să-ţi fie alături.

Nu l-aţi învăţat să…

Nu-i atrage soacrei atenţia asupra defectelor de caracter ale fiului ei pe care le consideri lacune ale educaţiei primite. Nu te-a obligat nimeni, cu atât mai puţin mama lui, să-ţi alegi un partener de viaţă cu asemenea defecte. Iată o replică pe care ţi-ar putea-o da soacra: „De când ai apărut în familia noastră, băiatul meu e de nerecunoscut“. Criticându-i odrasla, o ataci pe ea, lucru ce nu va fi trecut cu vederea, iar un asemenea „schimb de amabilităţi“ nu va face decât să adâncească starea conflictuală dintre voi. Chiar dacă ai dreptate, mai devreme sau mai târziu, totul se va întoarce împotriva ta.

Nu arătaţi prea bine

Oricărei femei îi face plăcere să fie complimentată, admirată. De ce nu şi soacrei? Cum ai reacţiona dacă ţi s-ar face ţie o asemenea observaţie? Dacă nu vrei ca soacra să-ţi devină duşman, nu-i atrage atenţia asupra faptului că nu arată bine, că e neîngrijită ori pare obosită. Mai bine fă-i cadou o cremă de faţă de calitate sau o pudră în nuanţa ce i se potriveşte ori invit-o să mergeţi împreună la un salon de înfrumuseţare! Oricare din variante o va bucura. Şi îţi va fi recunoscătoare.

Puteţi veni să locuiţi cu noi

E cea mai nepotrivită invitaţie pe care o poate face vreodată nora sau ginerele. O susţin, în unanimitate, psihologii specializaţi în probleme de familie: tinerii căsătoriţi trebuie să locuiască separat de părinţi. Traiul în comun este acceptabil doar în situaţii extreme: probleme grave de sănătate ale unuia din părinţi sau dificultăţi financiare de nerezolvat. Certurile domestice strică până și cele mai bune relaţii dintre reprezentanţii a două generaţii.

Ignoră aluziile soacrei că ar veni să stea la voi! Oricât de bune ar fi intenţiile ei, peste un timp va începe să-ţi spună cum şi ce-i bine să găteşti, cum să-ţi aştepţi soţul când vine de la serviciu. Apoi, convieţuirea sub acelaşi acoperiş cu voi îi va da posibilitatea să-i atragă fiului atenţia asupra „neajunsurilor“ tale, oricât de mărunte ar fi ele, cărora partenerul tău nu le prea dădea importanţă. Situaţia s-ar putea schimba după ce mama lui îi va atrage atenţia că nu eşti aşa cum te vede el. La ce bun? E suficient să vă vedeţi părinţii ori de câte ori aveţi posibilitatea sau atunci când situaţia o impune. E bine şi pentru voi, şi pentru ei.

Vrei să ai o soacră bună? Fii o noră bună! De ce un asemenea îndemn? Ca să eviţi conflictele. O relaţie tensionată cu mama soţului afectează relaţia de cuplu.

Citește și:

Familie clan?

Îți crești copilul cu sau fără reguli?

Când e bună familia

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/21.05.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Ce nu-i spui niciodată soacrei

Lasă un răspuns