Esti aici
Femeia.ro > Familie > Ce sa nu-i spui niciodata fiicei tale

Ce sa nu-i spui niciodata fiicei tale

„Sa n-ai incredere in barbati”

Nu e o idee buna sa-i bagi fiicei tale in cap o astfel de idee preconceputa. Va da nastere in sufletul ei unui sentiment de nesiguranta in relatiile ei cu barbatii. In plus, nu e corect sa generalizezi. Daca tu ai avut experiente emotionale nefericite, nu se cuvine sa-i insufli copilei sentimentul de lipsa de incredere. Fie va fi foarte reticenta in preajma lor, fie se va transforma intr-o devoratoare de barbati, de teama de a nu fi inselata vreodata.

„Nu mai am nicio speranta”

E o mare greseala sa te asezi pe o pozitie defensiva in fata copilului. Primul model in viata oricarei fete este mama. Nu e deloc incurajator pentru ea sa te auda plangandu-te si sa te vada prabusindu-te in depresie, mai ales cand are foarte multa nevoie de sfaturile tale. Ca mama, ai puterea de a influenta atitudinile si comportamentul fiicei tale. Tocmai de aceea, are nevoie sa vada o mama puternica, in stare sa faca fata problemelor si incercarilor vietii, nu o femeie slaba si lipsita de reactie.

„Esti tanara, vei trece peste asta”

Asta inseamna ca ii minimalizezi problemele. Poate se confrunta cu o dragoste neimpartasita, poate prietena ei cea mai buna i-a tradat increderea, poate n-a fost invitata la ziua de nastere a unei colege. Pentru un copil, acestea sunt probleme serioase, iar o atitudine potrivita din partea ta ar fi aceea de intelegere si empatie, nu de minimalizare a lor.

„Baietilor nu le plac fetele care…”

Sa-i tii o astfel de teorie nu face decat sa o incurajeze sa fie altfel decat este, sa aiba o personalitate care nu o reprezinta doar pentru ca sa fie pe placul baietilor la un moment dat. In schimb, o poti incuraja sa se simta bine in propriul ei corp, sa aiba incredere in ea si in propriile forte. Totusi, daca are un comportament neadecvat varstei si obligatiilor ei, trebuie s-o aduci cu picioarele pe pamant.

„X a luat o nota mai mare decat tine”

Razboiul notelor este cel mai serios in primii 12 ani de scoala, din clasa I pana la sfarsitul liceului. Nu e bine sa faci comparatii intre ea si sora sau fratele ei, intre ea si alti colegi cara invata mai bine. Este o atitudine care poate duce la instalarea unui sentiment de anxietate, a lipsei de incredere sau, mai grav, a unei atitudini agresive in general fata de scoala si de sfaturile parintesti.

Ce ii poti spune:

  • „Sunt aici daca ai nevoie”. Orice copil trebuie sa stie ca poate veni la parintele lui oricand are un necaz. Trebuie sa stii ca va regasi in tine o persoana care il asculta, il intelege, are incredere in el si nu-l pune la zid cand altii ii intorc spatele, sau ii tradeaza increderea.
  • „Imi place cum gandesti”. Categoric, va simti ca-i dai importanta, ca opiniile ei sunt corecte, ca are un punct de vedere care e respectat de un om matur. Va capata incredere in propria-i judecata si ii va fi mult mai usor sa-si expuna parerile si sa-si sustina punctul de vedere.
  • „Sa mergem la o plimbare”. O plimbare si o discutie ca intre fete nu poate sa va faca decat bine. Un copil are nevoie de mai mult decat de mancare si bani pentru a creste armonios. Are nevoie de afectiune, de un mediu familial sanatos, de activitati in comun cu parintii, discutii si multa empatie.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns