Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cele mai frecvente întrebări legate de pastilele anticoncepționale

Cele mai frecvente întrebări legate de pastilele anticoncepționale

Pastilele anticoncepționale, ca metodă contraceptivă, sunt cât se poate de sigure pe termen lung, în sensul în care poți avea certitudinea că o sarcină nu se va instala în timpul în care le administrezi. Pe lângă această siguranță oferită de pilulele contraceptive, probabil că te-ai întrebat și tu dacă această metodă contraceptivă are și niște riscuri, dacă îți poate afecta sănătatea pe termen lung, dacă îți va afecta o viitoare sarcină, dacă trebuie să oprești pilulele după o perioadă, dacă te fac predispusă la anumite boli etc.

Specialiștii Planifică Neprevăzutul ne oferă în continuare răspunsuri la câteva dintre cele mai frecvente nelămuriri în ceea ce privește pilulele contraceptive.

  • E ok dacă folosesc pilulele anticoncepționale pentru a-mi întârzia menstruația? Da, poți face asta. De altfel, principalul beneficiu al pilulelor este, pe lângă protecția de o sarcină nedorită, regularizarea ciclului menstrual. Din momentul în care organismul său se va obișnui cu anticoncepționalele, după ce termini o folie de 21 de pastile, menstruația va apărea, astfel că vei fi întotdeauna în control (dacă vrei sa amâni menstruația cu câteva zile, poți să nu mai faci pauza și să continui cu următoarea folie).
  • De ce sângerez între menstruații? Sângerările – care seamănă cu menstruația, sunt comune în primele două sau trei luni de administrare a pilulelor, aceastea urmând să dispară după acest timp, asta pentru că organismul tău se va adapta la pilule. Nu trebuie să te alarmezi, e important să continui să iei pilulele în ritmul obișnuit în continuare, în caz contrar pot apărea portițe de instalare a unei sarcini.
  • Este adevărat că dacă iau anticoncepționale mă voi îngrășa? Studiile de specialitate nu reflectă o legătură directă între pilule și creșterea în greutate. Cel mai adesea, creșterea în greutate este datorată stilului de viață și stilului alimentar. Există însă și cazurile în care pilulele, din cauza cantităților de estrogen și progesteron, pot determina o minimă retenție de apă în organism, așa cum se întâmplă în mod normal înainte de menstruație sau în timpul sarcinii. Astfel, există șanse să crezi că ai luat în greutate, când de fapt este vorba doar de retenția de apă, așa că automat vei deveni mai preocupată de acest aspect. Deci efectul de îngrășare al pilulelor contraceptive este mai mult indus psihic, decât real. Dar dacă observi că într-adevăr greutatea ta s-a modificat considerabil, e recomandat să mergi la medicul tău pentru a schimba tipul de pilule pe care sau combinația componentelor hormonale.
  • Pilulele anticoncepționale oferă beneficii suplimentare pe lângă efectul contraceptiv? Pe lângă efectul contraceptiv, pilulele te pot ajuta să tratezi acneea, să îmbunătățești calitatea pielii sau a părului tău sau pot ameliora considerabil durerile menstruale. Însă doar medicul tău te poate ghida, de aceea este important să mergi la un consult înainte să începi administrarea pilulelor, să efectuezi testele uzuale și să discuți cu el despre ce ai vrea să tratezi în așa fel încât să îți fie recomandate pilulele potrivite.
  • E necesar să iau o pauză în administrare după o anumită perioadă de timp? Nu există niciun motiv sau rațiune medicală pentru care ar trebui să faci asta, în afară de dorința ta de a concepe. Din punct de vedere al sănătății, medicii spun că nu este necesară pauza, pentru că organismul își găsește un nou echilibru sub contraceptive și nu e bine să-i schimbăm frecvent contextul hormonal. Prin urmare pilulele anticoncepționale pot fi folosite în siguranță ani la rând.
  • Dacă vreau să am un copil, la cât timp după stoparea pilulelor pot rămâne însărcinată? Sunt șanse de infertilitate dacă am luat pilule o perioadă lungă de timp? Fertilitatea (capacitatea corpului de a ovula) va reintra în starea normală indiferent de perioada de timp în care ai luat pastile anticoncepționale. Este adevărat că organismul va avea nevoie de puțin timp să își revină, însă este ceva temporar. Există studii care au arătat că femeile care au oprit anticoncepționalele au rămas însărcinate în aproximativ 2-6 luni de când au renunțat la metoda contraceptivă.
  • O teamă a femeilor în raport cu pilulele anticoncepționale este potențialul risc de cancer. Este acesta un risc real? Toate studiile recente efectuate pe milioane de femei au arătat că utilizarea îndelungată a pilulelor anticoncepționale nu crește riscul de cancer. Numărul deceselor prin cancer nu a fost mai mare la femeile care au folosit pilula, ba mai mult, anumite cancere au avut chiar incidența scăzută.
  • Dacă am peste 35 de ani pot lua în continuare pilule? Dacă ești sănătoasă și nu fumezi, specialiștii spun că nu există niciun risc, poți lua anticoncepționale în continuare. Dacă fumezi, pilulele nu sunt recomandate din cauza riscului bolilor cardiovasculare. În acest caz, fie renunți la fumat pentru a le putea utiliza, fie consulți un medic pentru a-i cere recomandarea cu privire la ce alte metode contraceptive ai putea apela. Când vorbim însă de femeile de peste 35 ani, la ele e recomandat să fie supravegheate anual. După 40 de ani, se poate continua tratamentul cu anticoncepționale în scopul de a preveni dereglările și afecțiunile proprii premenopauzei și menopauzei incipiente.

Sursa: Specialistii Planifica Neprevazutul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns