Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cele mai mari greșeli pe care le fac părinții în creșterea și educarea copiilor

Cele mai mari greșeli pe care le fac părinții în creșterea și educarea copiilor

greseli parinti

Să fii părinte este dificil și este normal să facem greșeli, chiar dacă facem tot posibilul să le evităm. Deseori, nici nu ne dăm seama că le facem, însă acestea pot afecta modul în care copilul crește și se dezvoltă – mai ales din punct de vedere al personalității sale sau al sănătății mintale.

Află în continuare care sunt cee mai mari greșeli pe care părinții le fac, pentru a putea să le eviți.

Nu învață copilul să fie responsabil de la o vârstă fragedă

Mulți părinți își subestimează copiii, dar aceștia sunt mai capabili decât par. Nu ar trebui să te gândești că puiul tău are suficient timp să învețe să aibă grijă singur de el, pentru că riști să devină dependent de tine. Învață-l lucruri potrivite vârstei sale, dar într-un mod distractiv. De exemplu, află din acest articol ce treburi gospodărești pot face copiii în funcție de vârstă.

Nu extind libertatea copilului pe măsură ce acesta crește

Deși te bucuri când copilul crește, îți e teamă să îi oferi mai multă libertate. Totuși, acest lucru îi poate afecta puternic viața socială și dezvoltarea. Învață să îți extinzi libertatea pe măsură ce crește, dar fără a exagera.

Citește și: Începând cu ce vârstă poți lăsa copilul singur acasă?

Nu permit copilului să facă greșeli

Nicio persoană din lume nu este perfectă, cu atât mai mult un copil. Permite-i să facă greșeli și arată-i cum poate trage învățături din acestea, fără să ai o atitudine de tipul „vezi, dacă faceai ca mine era mai bine”.

Nu discută despre subiecte dificile

Care sunt schimbările pe care le aduce pubertatea, de unde vin copiii, ce simți când te îndrăgostești, cum ar trebui să te porți cu o persoană pe care o placi? Mai devreme sau mai târziu, copilul va afla toate acestea de la colegi, prieteni sau chiar de pe Internet. Asigură-te că află informațiile corecte oferindu-i-le chiar tu.

Nu își ascultă copilul

Poate că cel mic se plânge de colegii săi care îl hărțuiesc, de o profesoară prea severă. Poate îți mărturisește că s-a îndrăgostit sau poate îți spune că este mereu trist. Ascultă-ți întotdeuna copilul, fără să presupui că exagerează sau că nu are cum să aibă anumite sentimente la vârsta sa.

Nu lasă copilul să aibă timp liber

Cel mic ar trebui să știe să înoate, să cânte la un instrument, să învețe o limbă străină… Toate aceste activități sunt într-adevăr pozitive, dar nu umple programului copilului până la refuz. Permite-i să aibă și timp liber, în care să facă ce vrea el, pentru a nu-l suprasolicita.

Își neglijează partenerul

Mulți părinți tind să acorde prea multă atenție creșterii copilului și ajung să ignore relația de cuplu. Încearcă să îți faci timp mai des pentru momente plăcute alături de partenerul tău, pentru ca relația să nu se deterioreze.

Se neglijează pe sine

Înainte de a fi mamă și soție erai un individ cu nevoi și dorințe proprii – nu uita acest lucru! Fă-ți zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână puțin timp doar pentru tine.

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns