Esti aici
Femeia.ro > Familie > Tot ce trebuie să știi despre contractul prenupțial

Tot ce trebuie să știi despre contractul prenupțial

contract prenuptial

Când intri într-o căsnicie, vrei ca relația să dureze. Din păcate, nu există nicio garanție în acest sens: aproape 25% din cupluri divorțează.

În mod obișnuit, se presupune că bunurile dobândite în timpul căsătoriei au fost realizate în mod egal și, prin urmare, la divorț averea se împarte jumătatejumătate. Există și situații când unul din soți are o stare materială bună și nu dorește să-și împartă bunurile dobândite înainte de căsătorie cu partenera/partenerul în cazul unei separări. Prin urmare, e bine să te asiguri că, în caz de eșec, nu trebuie să lupți pentru drepturile tale, în plus față de povara emoțională. Acest lucru este valabil și pentru siguranța viitorului financiar.

Citește și: Mărturii despre divorț: Când separat nu e mai ușor, dar e mai bine

Beneficiile unui contract prenupțial

Un contract prenupțial poate fi oricum, numai romantic nu pentru cuplurile care se pregătesc de nuntă, deoarece se ocupă cu realitățile divorțului. Cu toate acestea, are sens, contractul servind protecției reciproce. Dacă există un acord cu privire la împărțirea averii, avocații cuplului nu trebuie să ajungă la o înțelegere asupra aspectelor financiare. Acest lucru economisește timp și bani.

De reținut. Un contract prenupțial poate fi modificat la o dată ulterioară. Acest lucru se face în cazul în care situația financiară se schimbă în mod semnificativ și, de asemenea, când apar copiii.

Când se încheie

În caz de divorț, tot ce este obținut în timpul căsătoriei este împărțit în mod egal între soți. Contractul prenupțial se poate încheia ori înaintea căsătoriei, ori în timpul ei. Astfel, convenţia matrimonială încheiată înainte de căsătorie va produce efecte de la data încheierii căsătoriei, iar convenţia încheiată în timpul căsătoriei are efect de la data prevăzută de părţi sau de la data încheierii convenției.

Contractul prenupțial se încheie la notar, dar e posibil să ai nevoie și de un avocat, în cazul în care dorești mai multe sfaturi.

De reținut. Înțelegerea între părți neautentificată și neînscrisă în registrele de stare civilă nu are nicio valoare legală.

Citește și: Cât contează banii într-o relație?

Cum se procedează

În cazul unui contract prenupțial, bunurile obținute înaintea căsătoriei nu se împart. De aceea, în general persoanele cu mai multe proprietăți sau cu o situație financiară bună aleg să semneze un contract prenupțial. Iar pentru a intra în vigoare imediat, convenția matrimonială, încheiată înainte de căsătorie, va trebui depusă la Oficiul Stării Civile odată cu actele pentru încheierea căsătoriei. De aceea, la notar trebuie să prezinți o listă cu bunurile (moșteniri, achi ziții) pe care le-ai dobândit înaintea căsătoriei. Ele vor rămâne exclusiv bunuri proprii, dacă nu vei decide altfel.

De reținut. Regula generală este că bunurile dobândite de oricare din soți anterior încheierii căsătoriei sunt bunuri personale, care nu pot fi împărțite la divorț.

 

Text: Grigoriana Brujan

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns