Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Mami ți-e mereu alături

Mami ți-e mereu alături

Se acordă o mare importanţă eforturilor copilului din primul lui an de şcoală. De ce nu şi eforturilor mamei?

Nu puţine sunt mamele cărora nu le face plăcere să recunoască după primul an din viaţa de şcolar a prichindelului lor cât de obosite se simt. Cum te poţi pregăti ca părinte pentru acest prim an de şcoală, deloc uşor nu doar pentru copilul tău, ci şi pentru tine?

Ţine seama de câteva aspecte:

1 Stai de vorbă cu învăţătoarea. Sigur, ai făcut cunoştinţă cu ea, te-ai bucurat că îndrăgește munca pe care o desfăşoară şi iubeşte copiii. Nu e suficient însă. Du-te la toate şedinţele cu părinţii, stai de vorbă cu ea, ascultă-i cu atenţie observaţiile şi recomandările şi ţine seama de ele. Povesteşte-i cum faceţi lecţiile acasă, cu ce greutăţi se confruntă copilul. Cere-i sfatul. Contactele tale cu învăţătoarea vor uşura mult adaptarea copilului la noile cerinţe. În plus, te vor ajuta şi pe tine.

2 Obişnuieşte-ţi treptat copilul să se descurce singur cu noul program al zilei, dând dovadă de fermitate şi consecvenţă. Trezeşte-l de dimineaţă, convinge-te că se duce la baie, că se spală, pune-i micul dejun pe masă şi lasă-l să mănânce. S-a observat că, dacă prichindelul este lăsat în pace, fără a fi cicălit la tot pasul, va face totul mult mai repede.

3 Când îşi face temele, respectaţi mereu una şi aceeaşi regulă: întâi cele ce i-au fost predate în ziua respectivă, chiar dacă următoarea oră o va avea abia peste o săptămână, să zicem. În felul acesta, nu va uita de ele, apoi, repetarea cunoştinţelor recent dobândite este mult mai eficientă.

4 O altă regulă care te va feri de oboseală cronică este să-l încurajezi să-şi manifeste spiritul de independenţă în efectuarea temelor.

# Nu sta tot timpul lângă el, urmăreşte doar temele de scriere, iar la celelalte materii, după ce te-ai asigurat că a înţeles ce trebuie să facă, ar fi bine să ieşi din cameră. Altfel, va fi greu să te abţii să-i tot spui ce să facă sau să nu-l dojeneşti. În plus, copilul se va obişnui să se descurce singur.

# Ghidează-te după principiul „mai bine mai puţin, dar bine“. Nu puţini sunt şcolarii care plâng când sunt nevoiţi să-şi facă temele, volumul acestora depăşindu-le puterile. Nu-i cere imposibilul, obişnuinţa de a le efectua pe toate deodată se va instala cu timpul.

5 Majoritatea pedagogilor nu le permit şcolarilor de clasa I să-şi facă mai întâi temele pe ciorne. Asta le-ar solicita foarte mult sistemul nervos, i-ar obosi, ar scădea calitatea scrisului, ar prelungi timpul necesar efectuării lor. Pe de altă parte, învăţătoarea trebuie să vadă greşelile pe care le face, dar și felul în care încearcă să le corecteze. Greşelile fac parte din învăţat, nu trebuie să ne fie teamă de ele. Copilul trebuie deprins şi el cum să se raporteze la ele, fără ruşine, dar nu cu indiferenţă. Încurajează-l: „Ei, nu-i nimic grav. Hai să ne gândim cum corectăm litera asta“. Majoritatea copiilor suferă din cauza nereuşitelor în ce priveşte scrierea literelor şi cifrelor. Nu uita: greşelile ajută la dezvoltarea trăsăturilor de personalitate, precum critica şi autoaprecierea corectă!

6 Obişnuieşte-ţi copilul să nu se abată de la ce are de făcut. Încearcă să te păcălească? Ba-i e sete, ba vrea să meargă la baie, ba caută ceva în ghiozdan? Fii fermă: până nu-şi termină temele, nu se ridică de pe scaun. Vrea apă? Obişnuieşte-l să bea înainte de a se aşeza la masa de lucru sau adu-i tu un pahar cu apă. Iar la baie va merge ori înainte, ori după terminarea lecţiilor.

7 Pentru a face faţă primului an de şcoală, obişnuieşte-te să ieşi zilnic la plimbare cu copilul, chiar dacă are cu cine s-o facă. Plimbările nu doar că sunt relaxante, ele vă ajută şi să deveniţi mai apropiaţi.

8 Manifestă interes faţă de ce învaţă copilul la şcoală, învaţă o limbă străină, reaminteşte-ţi regulile gramaticale ale limbii române.

9 Un alt aspect important pe care să nu-l neglijezi: atitudinea ta. Încercă să priveşti cu detaşare atât greşelile copilului, cât şi observaţiile critice ale învăţătoarei.

S-a constatat că majoritatea covârşitoare a mamelor se consideră responsabile de felul în care învaţă şi se comportă copilul lor la şcoală, puţine fiind cele care nu-şi fac griji în această privinţă. De obicei, mama se identifică cu copilul ei şi orice observaţie la adresa acestuia o percepe ca şi cum i-ar fi adresată ei. Ţine seama de diferenţa dintre personalitatea copilului şi a ta. Şi, chiar dacă majoritatea colegilor lui sunt mai buni decât el la învăţătură, n-o lua ca pe o dramă. Are timp să-i ajungă din urmă. Pur şi simplu ajută-l să-şi corijeze greșelile şi rămâneți optimişti!

Ascultă-ţi cu atenţie micul şcolar şi arată-i că-i eşti alături când se confruntă cu vreo dificultate. Ai răbdare cu el, nu-i face observaţii mereu şi nici nu-i cere mai mult decât poate în momentul respectiv. Și laudă-i orice reuşită, oricât de măruntă ţi s-ar părea!

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr41/13.10.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns