Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Raport: La nivel mondial, 3 din 4 copii sunt uciși de arme explozibile

Raport: La nivel mondial, 3 din 4 copii sunt uciși de arme explozibile

Ucraina, Siria, Afganistan și Yemen sunt câteva dintre țările unde viețile copiilor sunt amenințate. Trei sferturi dintre decesele și vătămările în rândul copiilor în cele mai periculoase zone de război ale lumii sunt provocate de atentatele sinucigașe cu bombă, minele antipersonal, muniția neexplodată, raidurile aeriene sau alte forme de explozibili, arată noul raport realizat de Salvați Copiii.

Potrivit datelor, copiii sunt răniți și afectați de armele explozibile într-un mod distinct și mult mai îngrozitor față de adulți, iar copiii expuși la arme explozibile prezintă de multe ori simptome de tulburare de stres posttraumatic (TSPT), depresie, anxietate și agorafobie.

Analiza a fost efectuată pe baza datelor ONU cu privire la cinci dintre cele mai periculoase conflicte pentru copii – Nigeria, Afganistan, Irak, Siria și Yemen – dar și pe baza reexaminării datelor privind victimele în rândul copiilor, comandată de Paediatric Blast Injury Partnership (PBIP), în cadrul căruia Salvați Copiii este co-inițiator.

Ca o soluție concretă, parteneriatul a lansat, joi, un ghid inovator care să vină în ajutorul medicilor și chirurgilor care au în îngrijire copii răniți de arme explozibile.

Manualul marchează o premieră mondială în ceea ce privește procedurile unice necesare pentru a păstra copiii în viață și pentru a-i ajuta să se recupereze în totalitate, după leziuni foarte grave provocate de armele explozibile. Acesta include, de asemenea, recomandări specifice pentru reducerea traumei psihice cu care se poate confrunta un copil rănit, inclusiv  pe durata tratamentului, dar și mecanisme de adaptare pentru copii și însoțitori în sprijinul recuperării fizice și psihice de durată.

Noua analiză Salvați Copiii privind impactul explozibililor asupra copiilor mai arată următoarele:

În 2017, în Afganistan, Irak, Nigeria, Siria și Yemen 7.364 de copii au fost uciși sau mutilați în conflict, estimându-se că 5.322 dintre incidente au fost legate de explozii.

În Afganistan, armele explozibile au cauzat decesul a 84% dintre copiii uciși în conflict în doi ani de zile, spre deosebire de 56% dintre decesele în rândul civililor adulți. Se estimează că rachetele, mortierele și grenadele produc aproximativ de două ori mai multe victime în rândul copiilor decât în rândul adulților.

Jumătate dintre decesele în rândul copiilor în 2017 în Nigeria s-au datorat atacurilor sinucigașe sau IED (mijloace explozibile improvizate)

Oasele copiilor sunt mai flexibile decât cele ale adulților, ceea ce crește probabilitatea de a dezvolta diformități pe termen lung în urma unei leziuni cauzate de o explozie. Craniul unui copil nu este la fel de gros ca cel al unui adult, ceea ce înseamnă că riscul de leziuni cerebrale este mai mare.

Curiozitatea naturală a copiilor îi poate expune pericolului. Muniția neexplodată – fiind de mici dimensiuni și uneori colorată – poate fi ușor confundată cu jucării.

Copiii nu sunt expuși doar unui mare risc de vătămare sau deces în timpul conflictului, dar și în urma acestuia, cum s-a întâmplat în Ucraina unde 220.000 de copii din estul țării au fost în pericol din cauza minelor terestre în 2017.

În anumite cazuri, copiii din zonele de conflict au fost uciși exclusiv din cauza exploziilor, cum s-a întâmplat în 2014 în Gaza unde 100% dintre toate decesele raportate în rândul copiilor au fost provocate de armele explozibile.

Trauma fizică provocată de armele explozibile asupra copiilor este însoțită de trauma psihologică, 84% dintre adulți și aproape toți copiii spunând că exploziile și bombardamentele continue au fost principala cauză de stres psihologic în viața de zi cu zi a copiilor.

Analiza arată și modul în care sistemele de sănătate decimate de anii de conflict dispun de puține resurse pentru a trata leziunile „unice și deosebite” provocate copiilor de explozii, ducând lipsă de mijloacele necesare cum ar fi bandaje pentru copii sau protocoale de transfuzie la copii.

La o sută de ani de la înființarea Save the Children, în scopul protejării copiilor afectați de conflict, organizația lansează, joi, o nouă campanie, prin care solicită liderilor lumii să declare copiii de neatins în război.

Comments

comments

Lasă un răspuns