Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copiii mici care nu dorm suficient risca sa devina obezi

Copiii mici care nu dorm suficient risca sa devina obezi

Copiii cu varsta sub cinci ani care nu dorm suficient prezinta mari riscuri de a deveni obezi inainte de terminarea claselor primare, sustine un studiu realizat de cercetatori americani si publicat in Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. „Am descoperit o puternica relatie intre durata somnului nocturn la varsta mica si obezitatea la copiii cu varste intre 5-9 ani”, au declarat autorii acestui studiu, coordonati de Janice Bell, de la Universitatea de stat din Washington, si Frederick Zimmerman, de la Universitatea California din Los Angeles.

Studiul a durat cinci ani si a luat in calcul 1.930 de copii americani. Cercetatorii au tinut cont de mai multi factori care influenteaza greutatea (greutatea parintilor, activitatile fizice efectuate de copil etc.), de numarul de ore dormite pe noapte si de cel al orelor petrecute pentru siesta.

Copiii au fost impartiti in doua grupuri: cei cu varsta sub cinci ani si cei cu varsta intre 5 si 13 ani. In medie, copiii mici dormeau 10 ore pe noapte, in timp ce copiii mai mari dormeau, in medie, noua ore si jumatate. Insa in ambele grupuri anumiti copii nu dormeau mai mult de cinci ore si jumatate.

La incheierea studiului, 33% dintre copiii care aveau sub cinci ani la inceputul acestuia erau obezi sau supraponderali. Totodata, 36% dintre copiii care la inceputul studiului aveau intre 5 si 13 ani inregistrau probleme de greutate. „In cazul copiilor mici, somnul insuficient – la inceputul studiului – a accentuat puternic probabilitatea ca un copil cu o greutate normala sa fie supraponderal cinci ani mai tarziu si ca un copil suporaponderal sa devina obez”, au explicat autorii cercetarii.

Potrivit acestora, somnul suficient pe timpul noptii previne obezitatea. Autorii nu au reusit insa sa explice modul in care somnul influenteaza greutatea copiilor mici. Se pare insa ca, din cauza somnului insuficient, copiii nu mai fac sport, pentru ca sunt obositi, si mananca mai mult, pentru ca au mai multe ocazii sa faca acest lucru.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus