Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copiii si identitatea sexuala

Copiii si identitatea sexuala

Inca din jurul varstei de 1 an, dar mai frecvent dupa 18 luni, micutii manifesta o mare curiozitate fata de organele lor genitale. La fel cum isi descopera manutele sau picioarele, ei isi descopera sexul, iar faptul ca se ating in aceste zone este pur instinctiv si normal. Chiar daca ti se pare ca micutul tau duce cam des mana la sex, nu tipa la el si in niciun caz nu-l lovi. Fie va fi tentat sa repete gestul chiar mai des, fie ii vei crea un sentiment de vina legat de propria sexualitate. Cea mai buna metoda este sa incerci sa-i distragi atentia, astfel incat sa-si schimbe singur centrul de interes.

Parintii, primul model

Pe la doi ani, copii incep sa-si afirme identitatea sexuala, preluand din modelul masculin sau feminin caruia ii apartin. Cel mic se identifica intuitiv cu parintele de acelasi sex si ii imita gesturile. De aceea, fetita isi foloseste farmecul sau se joaca de-a mama cu papusile, in timp ce baieteii prefera sa isi arate abilitatile cu masinutele sau cu mingea.

„Ma marit cu tati”

Mai tarziu, dupa varsta de trei ani, in dorinta de a-si imita parintele de acelasi sex, copilul incearca totodata sa-si cucereasca parintele de sex opus, simtind o oarecare gelozie fata de celalalt parinte. Si e normal, pentru ca si-ar dori sa fie singurul beneficiar al afectiunii mamei, daca este baiat, respectiv a tatalui, daca este fetita. Acest stadiu de atasament si rivalitate e denumit de psihologi complexul lui Oedip, respectiv al Electrei.

  • Daca fetita este mai baietoasa sau prefera sa se joace cu masinile, iar baiatul este mai timid si are gesturi mai degraba feminine, nu intra in panica. Nu le va afecta cu nimic orientarea sexuala.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns