
Există câteva lucruri pe care o mamă modernă ar trebui să le știe despre momentul în care copilul său pleacă la facultate, lucruri care sunt de ajutor întregii familii.
Este momentul pe care toate mamele îl văd cu teamă și emoție și pentru care părinții nu sunt niciodată cu adevărat pregătiți. Este vorba despre intrarea la facultate, care de obicei include și mutarea în alt oraș, o etapă în care copilul tău se maturizează cu adevărat și una pentru care și noi trebuie să ne pregătim, așa încât să le putem oferi sfaturile cele mai bune.
- Nu rezolva problemele în locul lui
Viața de student, dar și perioada dinainte de a fi admis și de a pleca la facultate pot implica diverse situații problematice. Dacă sunt lucruri pe care le poate rezolva fără ajutorul tău, atunci dă-i ocazia să o facă. Nu trebuie să mergi cu el de mână la secretariatul școlii sau al facultății. Sunt lucruri pe care le poate face și singur și e bine să învețe să se descurce.
Un adolescent de 18 – 19 ani este suficient de matur pentru a se descurca în mai multe situații și s-ar putea chiar să-i faci mai mult rău exagerând cu ajutorul. Cu cât învață mai repede să se descurce singur, cu atât va prinde aripi mai repede.
- Încurajează-l să învețe direct de la sursă
La multe dintre facultăți programul cursurilor poate fi îmbinat cu succes cu un internship part time. Niciun curs și nicio carte nu te pot învăța ce te poate învăța un internship de câteva luni sau un proiect suplimentar de la facultate în care se implică.
Există o mulțime de organizații studențești care le fac membrilor accesul mai ușor în companii multinaționale, așa încât să învețe de la prima mână. Există chiar și un campus studențesc privat situat lângă un parc de birouri, așa încât studenții de acolo să afle primii de posibilitățile de angajare sau de practică. Ideea de a plasa acest campus lângă un parc unde au sediul mai multe corporații îi aparține lui Liviu Tudor. De altfel, în același cămin – West Gate – studenții se pot implica în administrarea campusului, experiență din care au numeroase lucruri de învățat.
- Stabilește limite de cheltuieli
Fă un calcul cu toate cheltuielile pe care le-ar avea de făcut copilul tău în decursul unei luni și dă-i banii la fiecare întâi al lunii. Spune-i că nu va mai primi alții și respectă și tu, la rândul tău, această regulă. Chiar dacă vei observa la jumătatea lunii că nu mai are bani pe card, nu-i trimite ceva în plus.
Este un tânăr adult acum, așa că trebuie să învețe să-și gestioneze bugetul. Cel mai probabil în prima lună va avea unele mici dificultăți, însă cu timpul va învăța cum să se organizeze mai bine.
- Nu îl controla în exces
Chiar dacă a plecat din orașul natal sau a rămas să studieze în orașul în care a locuit dintotdeauna, cert este că acum este un adult în devenire. Nu îl suna de fiecare dată când iese de la un curs, nu îi impune oră de ajuns acasă, lasă-l să experimenteze libertatea și responsabilitatea pe care ți-o oferă viața de om matur. Este perioada în care învață mult nu doar despre domeniul în care vrea să se specializeze, ci și despre oameni și viață, în general. Lasă-l să le descopere și nu îl îngrădi prea mult.
- Cum te asiguri că are tot ce-i trebuie fără ca asta să-ți afecteze bugetul
Copilul tău urmează să dea admiterea la facultate și asta îți provoacă o imensă bucurie, dar, hai să fim realiști, te face să te îngrijorezi și în legătură cu cheltuielile, mai ales dacă se va muta în alt oraș. Cheltuielile cu cazarea și cu alte lucruri necesare unui student plecat de acasă sunt adesea în măsură să afecteze bugetul unei familii.
Căminul de studenți este o variantă bună în ceea ce privește aspectul financiar, însă condițiile lasă de dorit. Caută căminele private în care se poate caza, adesea prețul este comparabil, însă dotările sunt net superioare – studenții au și spălătorie sau mașini de spălat în camere, au parte și de siguranță pentru că sunt păzite și au și săli de lectură, deci este o variantă pe care ar trebui să o iei în calcul.
Tu cum te pregătești pentru intrarea copilului la facultate? Ce te îngrijorează în legătură cu asta?
Sursa foto: Shutterstock