
1. Dai start la diversificare indiferent de starea de sănătate a bebeluşului, doar pentru că a ajuns la vârsta potrivită. Este o greşeală şi, dacă bebe este bolnav, amână debutul în diversificare până la însănătoşirea lui completă. În primul rând pentru că puiul tău are o stare de indispoziţie, ceea ce îl poate determina să refuze noul aliment, şi în al doilea rând pentru că nu-ţi poţi da seama dacă tolerează bine sau nu hrana respectivă.
2. Îi introduci mai multe alimente odată. Este normal să fii încântată că micuţul tău are acum voie să pape şi altceva decât lapte. Multe mămici se grăbesc însă să-i facă cunoştinţă cu cât mai multe gusturi deodată, ceea ce este greşit. Se introduce un singur aliment nou la o masă, aşteptând apoi câteva zile până la cunoștința cu altul nou. În acest fel poţi observa dacă micuţul tău tolerează bine noul aliment sau nu. În completare se va da bebeluşului lapte matern sau formulă, în cazul în care nu mai alăptezi.
3. Îl hrăneşti cu tetine speciale pentru piureuri. Chiar dacă bebe a fost învăţat să sugă la sân sau din biberon, este momentul să-l hrăneşti cu linguriţa. Încet, încet se va obişnui, chiar dacă nu stăpâneşte foarte bine „tehnica“ la început de diversificare.
4. Îi înlocuieşti din start o masă. Greşit! Întâi trebuie să testezi felul în care reacţionează la alimentul nou introdus. De aceea, cantitatea se creşte treptat, de la o zi la alta, astfel că în 7-10 zile de abia se ajunge la înlocuirea totală a unei mese.
5. Continui cu un aliment, chiar dacă dă semne de intoleranţă. Nu te gândi că dacă astăzi bebe nu a primit bine un aliment (are vărsături, diaree), mâine va fi mai bine. Opreşte imediat administrarea alimentului respectiv şi mai aşteaptă câteva săptămâni până să i-l oferi din nou, în cantităţi foarte mici la început.
6. Începi masa cu laptele. Este o greşeală, deoarece bebe va fi deja sătul până ajungi la felul doi, când îi dai mâncărica semisolidă. Alimentele noi se oferă înaintea laptelui, când este flămând.
7. Insişti să-i dai ceva, chiar dacă refuză. Nu faci decât să-i sporeşti adversitatea pentru respectivul aliment. Micuţii au şi ei preferinţe şi dacă refuză ceva la o masă nu-l forţa şi nu insista. Pur şi simplu aşteaptă o perioadă şi apoi încearcă să-i reintroduci alimentul respectiv.
8. „Îmbunătăţeşti“ gustul preparatelor cu sare sau zahăr. Chiar dacă tu eşti obişnuită cu anumite gusturi, pentru micuţ mâncarea nesărată sau neîndulcită nu e o problemă. În plus, îi faci o mare defavoare, pentru că zahărul şi sarea sunt contraindicate până la vârsta de 1 an (cel puţin).
9. Îi dai băuturi dulci între mese. Pe lângă faptul că zahărul nu este indicat până la 1 an, astfel de băuturi îi şi scad pofta de mâncare. Dă-i doar ceai neîndulcit, apă sau sucuri naturale din fructe.
10. Îi pasezi mâncărica, deşi are dinţişori. Poate că micuţul tău nu acceptă, iniţial, mâncărica în alt fel, iar ţie ţi se pare mai uşor aşa. De fapt este greşit să îi pasezi alimentele şi după apariţia primilor dinţişori. Încearcă, în schimb, să-l obişnuieşti treptat cu alimente zdrobite în bucăţi mai mari, pentru a-i stimula reflexul de a mesteca.
Foto: 123 RF