
Asadar ar fi foarte bine sa-ti inveti fetita sau baietelul cum sa se descurce de unul singur daca, Doamne fereste, va fi nevoie.
Daca va sti aceste cateva lucruri, relativ usor de tinut minte, si va tine cont de sfaturile tale, cu siguranta va reusi sa faca fata cu brio unei astfel de incercari.
1. Tine-l aproape de tine!
Atunci cand iesi cu copilul la plimbare, invata-l sa stea cat mai aproape de tine, sa nu-ti fuga din mana si sa nu se joace cu obiecte pe care le poate pierde in mijlocul strazii. Cu o paza buna depasim primejdia rea si-l putem feri pe micut de necazuri.
2. Verifica-i prietenii!
De la varste foarte mici, copiii au tendinta normala de a socializa intre ei. In consecinta, tu va trebui sa iei o serie de decizii importante in aceasta directie, pentru ca la varste atat de fragede copiii nu au discernamant.
Este preferabil sa alegem prichindelului nostru un mediu de joaca si un cerc de prieteni care sa fie pe cat posibil adecvat. Un mediu pozitiv, creat impreuna cu alti parinti dornici sa-si creasca copiii cat mai bine.
Povete vechi de cand lumea ne sfatuiesc sa-i invatam pe cei mici sa nu intre in vorba cu strainii, sa nu se lase momiti cu acadele, jucarioare sau cine stie ce alte trucuri ieftine. Este adevarat, vorbele acestea isi au intelepciunea lor, dar, din nefericire, in ultima perioada de timp din ce in ce mai multe cazuri de molestare si abuz al copiilor se petrec in cercuri de cunoscuti.
In plus, ar fi indicat sa-l sfatuiesti pe prichindel sa-ti povesteasca tot ce i se intampla. Daca vei reusi acest lucru, vei putea sa simti la timp cand ceva nu este in regula si sa iei masuri in consecinta.
4. Fereste-l de smecheri si persoane dubioase!
Invata-l pe copilul tau sa spuna „Lasa-ma in pace!” sau „Eu nu discut cu persoane care vorbesc asa!”, dupa care sa-si vada de drum. E bine sa evite orice schimb de replici cu persoana care l-a acostat. Indiferent de varsta, acesti adevarati pradatori sunt atrasi de victimele care le intra in joc.
Daca un coleg de gradinita, mama sau tatal acestuia il ameninta pe copilul tau, sfatuieste-l sa-ti spuna imediat despre ce a fost vorba, pentru a putea interveni.
Daca piciul tau a ajuns pe la cinci-sase anisori, atunci s-ar putea sa inceapa sa-si manifeste usor, usor tendintele „separatiste” – si va incerca sa-si „obtina independenta”. Pentru a-l lasa sa creada ca este cu adevarat o persoana in toata firea, explica-i cateva lucruri ca pentru cei mari.
Abordeaza un ton convingator si spune-i ca oamenii mari traverseaza numai pe culoarea verde si pe trecerea de pietoni. S-ar putea sa nu-l pacalesti si, in cel mai rau caz, sa-l amuzi. Dar, cu siguranta, va tine minte pe unde se traverseaza strada!
7. Animalele blande „zgarie rau”!
Invata-l pe micut sa nu dea impresia ca vrea sa ia mancarea din gura unui animal sau sa nu se apropie de acesta prin spate. Chiar si atunci cand este vorba despre un animal care a fost intotdeauna bland, reactia lui poate fi imprevizibila. Daca e vorba de un caine, este bine ca acesta sa-l vada pe copil si sa-l miroasa inainte de a-l lasa sa puna mana pe el – altfel puiul tau risca sa fie muscat.
De asemenea, la fel de periculoase sunt si trasul de coada, de urechi sau incercarea de a lua un obiect din gura animalului (este de preferat utilizarea comenzii „Lasa!” sau crearea unei mici diversiuni prin care sa-i distraga atentia).
Cand gasca de pusti iese din scara si incepe sa se joace de-a v-ati ascunselea, sa se ia la cate o intrecere cu obstacole sau sa traga un fotbal, s-ar putea sa ajunga cu mingea in strada, sa dea o tura rapida, pe nestiute, in jurul blocului, sa se ascunda care mai de care pe unde apuca, de-i cauta toata lumea pana la asfintit.
Pentru a evita astfel de situatii invata-ti copilul sa nu stea pe strada, pe portiunea circulata de masini, sa nu se ascunda sub masini, sa nu se catere prin copaci, sa nu se joace cu copii pe care nu-i cunoaste si sa nu plece din zona pe care o stie.
9. Invata-l sa respecte proprietatea celorlalti!
Respectarea proprietatii private este un prim semn de civilizatie. Copiii trebuie sa inteleaga ca exista obiecte care nu le apartin si gesturi care nu pot fi facute, pentru ca afecteaza o proprietate privata.
Copilul tau trebuie sa stie ca nu are voie nici sa ia papusa, nici sa sparga geamul cu prastia pentru ca nici unul dintre aceste bunuri nu-s ale lui. In schimb daca vrea sa deseneze flori pe balon, n-are decat, fiindca balonul este al lui.
10. Nu-l proteja excesiv!
Fii aproape de el pentru a-l scoate din dificultati, dar nu-l cocolosi prea tare. Odata si odata, tot o sa fie nevoit sa se descurce de unul singur, iar tu nu vei putea sa stai nonstop alaturi de el.
Nu poti sa-ti protejezi copilul in fiecare clipa, dar poti sa-l inveti sa fie responsabil, atent la ce se petrece in jur, sa te anunte atunci cand problemele il depasesc, sa faca distinctie intre a se face de ras, a fi las si a fi inteligent – mai viclean decat cei care vor sa-i faca rau.