Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 10 sfaturi pentru viitorii părinți – Află ce trebuie să faci când ești gravidă pentru a avea un copil sănătos

10 sfaturi pentru viitorii părinți – Află ce trebuie să faci când ești gravidă pentru a avea un copil sănătos

1.Înainte de a decide să rămână însărcinată, femeia trebuie să meargă la un medic obstetrician pentru un consult de rutină, mai ales dacă are simptomele unei anumite boli ereditare, care ar putea reprezenta un risc pentru sarcină. Indiferent de situație, decizia de a face sau nu un copil aparține ambilor părinți.

    1. Există cazuri când sunt necesare analize și consultații genetice atunci dacă unul dintre cei doi părinți are o boală genetică, când în familia lor s-a născut un copil cu un handicap, când femeia a avut nefericirea de a suferi unul sau mai multe avorturi spontane, etc.
    2. Înainte de a decide de a face un copil, femeia trebuie să știe dacă nu are vreo boală care să o împiedice să ducă sarcina până la capăt. Medicul trebuie să cunoască starea ei de sănătate, istoricul cu toate operațiile și bolile pe care le-a avut în viața ei, pentru a-i putea da anumite recomandări cu privire la sarcină.


 

    1. Principalele analize și investigații medicale care se fac la o consultație de rutină sunt: hemograma pentru depistarea anemiei, stabilirea Rh-ului, greutatea corpului (cât a crescut din momentul în care a apărut sarcina), analiza sumarului de urină și urocultura pentru depistarea unor infecții, verificarea varicelor și a edemelor de la picioarele femeii însărcinate, verificarea abdomenului și a bătăilor inimii, verificarea tensiunii arteriale și titrul anticorpilor. Orice gravidă trebuie să se prezinte la medic în cazul în care are stări de greață și vărsături permanente, dureri exagerate de cap, pierderi de lichid sau de sânge din vagin, edem la față și tulburări de vedere.

5. Termenul nașterii se calculează în funcție de data primei zile a ultimei menstruații și de ce durată are ciclul menstrual la acea femeie. Tot cu ajutorul medicului, a testelor medicale (prin ecografie) o femeie gravidă poate afla sexul bebelușului, dacă acesta este băiat sau fată. Sunt diferite metode despre cum să afli sexul copilului care pot fi și puțin amuzante și care erau folosite de oameni la sate, și chiar dădeau rezultate.

    6. Alimentația zilnică a femeii în perioada de sarcină trebuie să conțină: jumătate de litru de lapte, fructe, pește, carne, legume, cereale integrale și un ou moale, dar și suplimente de fier (care combat anemia) și de multivitamine. Vitamina D nu se ia în exces pentru că poate scădea pofta de mâncare și poate provoca tulburări stomacale și intestinale. Pentru salate se folosește ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui, iar ceaiul se îndulcește cu miere. Pentru a combate stările de greață și vărsături este bine ca gravida să mănânce alimente sănătoase care îi plac. Laptele nu trebuie să lipsească din alimentația gravidei deoarece corpul trebuie să fie hidratat iar fătul are nevoie de lapte pentru a se dezvolta normal.

 
În perioada de sarcină se pot bea multe sucuri de fructe care ajută la digestie, de varză, țelină, mere, sfeclă, morcovi și ridiche neagră. Seara sunt recomandate fructele pentru un somn liniștit și odihnitor. Zarzavaturile proaspete, legumele și fructele sunt bogate în vitamine și minerale și sunt recomandate în perioada de sarcină. Se pot consuma tot felul de salate, ridichi, dovlecei, conopidă, roșii, vinete, pătrunjel, ceapă, țelină, morcovi, varză, sfeclă roșie și multe fructe. Dacă se alege doar o alimentație vegetală nu este bine deoarece este posibilă să apară în corp carențe de proteine, de vitamina B12, fier și calciu, ceea ce nu este bine nici pentru gravidă și nici pentru făt.

  1. Anumite medicamente (ex. sedative, antihistaminice, alcaline, antispastice) care ajută în combaterea unor stări neplăcute se iau doar la recomandarea medicului. Sunt contraindicate medicamentele laxative deoarece acestea pot fi un factor de risc pentru gravidă să aibă o naștere prematură sau un avort.
  2. Mare atenție la consumul de sare, nu trebuie depășită cantitatea de 5-7 g de sare pe zi deoarece apare riscul de edem la picioare și retenție de lichid în organism. Gravidele se plâng frecvent de umflarea membrelor inferioare din cauza acumulării de apă în țesuturi.
  3. Un program de viață cât mai echilibrat poate ajuta gravida să aibă o sarcină sănătoasă. Ea trebuie să aibă grijă de alimentație, de igiena corporală și sexuală, să facă controale dese la medic și să se pregătească de naștere. Programul de somn trebuie respectat, este indicat să se doarmă neapărat 8 ore pe noapte.
  4. Gravida trebuie să facă în fiecare zi câte o plimbare, să se miște în aer liber și să-și mențină frumusețea corporală. Anumite mișcări de gimnastică foarte ușoare pot ajuta la întărirea musculaturii zonei abdominale, a spatelui și a membrelor inferioare. Nu trebuie să se facă efort, să se ridice greutăți sau sport care solicită mult corpul. Întotdeauna este bine să ceară sfatul medicului în legătură cu ce activități are voie să facă.

Comments

comments