Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 10 sugestii pentru a-ți obișnui copilul să doarmă singur în pat

10 sugestii pentru a-ți obișnui copilul să doarmă singur în pat

Nu este un lucru ușor, mai ales dacă cel mic s-a obișnuit să doarmă cu tine (sau cu voi în pat). Dar cu răbdare, înțelegere și cu o abordare pozitivă, copilul tău se va învăța să doarmă singur în pătuțul lui.

Descoperă sursa problemei
Sunt micuți cărora le este frică de monștri imaginari sau care se trezesc din cauza zgomotelor. Caută cauza pentru a putea îndepărta sursa deranjului.
Stabilește o rutină care-l ajută
Verifică încăperea de „monștri”, spune-i povestea preferată înainte de culcare și rămâi lângă el până când te asiguri că este pe deplin liniștit.

Încurajează-l să se liniștească singur
Încearcă să nu mai stai în camera lui până când ești sigură că a adormit – un copil care adoarme cu tine te va căuta mereu și, dacă se va trezi noaptea și va descoperi că este singur, va plânge după tine. Stai lângă el, liniștește-l și rămâi cu el până când este pe punctul să adoarmă. Însă lasă-l să adormă singur.

Mesaje pozitive
Când vorbiți despre dormitul în pătuțul lui, folosește un ton pozitiv, vesel și cuvinte pozitive în loc să fii autoritară. Dacă traversați acest proces cu blândețe și înțelegere, el nu va percepe trecerea la dormitul singur ca pe o pedeapsă.
Ai răbdare. Ia lucrurile treptat
E important să ai răbdare și să te gândești la scopul final, chiar dacă nu vezi schimbările de la o zi la alta.
Implică copilul în proces
Lasă-l să-și aleagă singur cearșafurile, jucăria de plus cu care vrea să doarmă sau ritualul de culcare. Spune-i că ești încântată de această perioadă din viața lui de „băiat mare” și lasă-l să controleze parțial situația.

Folosește-te de joc
Dacă stabiliți un sistem de recompense pentru fiecare noapte în care reușește să doarmă singur și liniștit în pătuțul lui sau dacă îl ajuți să perceapă fiecare noapte ca pe o provocare nouă și amuzantă, va fi încântat și curios să încerce să doarmă de unul singur.
Fii consecventă
Poate fi greu să te ții de hotărâre atunci când simți cum, seara, se cuibărește în brațele tale. Consecvența este însă esențială pentru a nu transmite mesaje contradictorii copilului. Așadar, ridică-te cu blândețe din pat și lasă-l să adoarmă de unul singur.
Ai răbdare
Nu e ușor să-ți păstrezi calmul după o zi epuizantă, dar o ceartă nu va face decât să înrăutățească lucrurile. Fă un ultim mare efort și fii răbdătoare și înțelegătoare atunci când îl culci. Nu de alta, dar altfel îi vei transmite și lui nervozitatea ta!
Recompensează reușitele și nu pedepsi nereușitele
În loc să-l pedepsești atunci când nu reușeșete să doarmă singur, laudă-l atunci când reușește. Cel mic vrea ca tu să fii mândră de el chiar dacă ceri o schimbare mare de la el, iar laudele tale îl vor motiva să doarmă singur și de acum încolo.
Foto: www.pixabay.com, Sursă: newparent.com, Adaptare: Adina Gruia

Comments

comments