Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 3 activități distractive care sporesc inteligența copiilor

3 activități distractive care sporesc inteligența copiilor

Copiii nu trebuie să stea doar cu ochii în cărți și cu pixul pe foaie pentru a-și dezvolta inteligența, și activitățile distractive pot să le sporească IQ-ul.
Orice părinte își dorește să-i pună la dispoziție copilului toate instrumentele pentru a-i dezvolta gândirea, creativitate și inteligența, în general. Din păcate, mulți părinți încă mai consideră că un coeficient de inteligență ridicat se atinge obligându-l pe cel mic să facă nenumărate exerciții la matematică. În realitate, însă, există activități distractive care sunt mult mai utile din acest punct de vedere. Iată câteva dintre ele:

  1. Lego, jucăria perfectă

Lego nu este nicidecum un simplu joc de construcții. El ajută la dezvoltarea imaginației, creativității, a gândirii logice și analitice și face toate aceste lucruri într-un mod distractiv pentru copii. De diferite niveluri de dificultate, Lego poate fi folosit de copii mici (1-5 ani), dar și de adolescenți și chiar și de adulți. Este suficient să te uiți doar la jocurile lego de pe elefant.ro pentru a vedea toate nivelurile de complexitate ale acestui joc.
Totodată, părinții trebuie să știe că acest joc nu este nicidecum unul de băieți și că și fetițele pot construi scene și personaje din universul lor (Frozen, Castel pentru prințese etc.) cu ajutorul acestui joc. New York Magazine merge mai departe și cataloghează Lego drept jocul perfect, datorită numeroaselor abilități pe care le dezvoltă.

  1. Jocurile video bine alese

Nu trebuie să ne privăm copiii de tehnologie și jocuri video, chiar dacă pentru unii dintre noi sunt totalmente străine sau am fost obișnuiți să credem că sunt o pierdere de vreme. Unele jocuri video reprezintă modalități distractive și interactive de a dezvolta o mulțime de abilități ale copiilor. De la jocurile destinate învățării unei limbi străine, trecând prin jocurile de logică și ajungând, desigur, la jocuri de strategie.
Jocul Minecraft, de exemplu, poate fi un mod util de a-l introduce pe copil în lumea programarii, dincolo de toate celelalte abilități pe care le dezvoltă. Minecraft este, de altfel, un Lego pe calculator și poate fi descris drept cel mai complex joc simplu. Atâta vreme cât jocurile video nu îi acaparează tot timpul și sunt potrivite pentru vârsta lui, ele sunt instrumente educative ce merită utilizate de părinți. Nu trebuie să uităm că prichindeii noștri s-au născut într-o eră în care trebuie să știe să folosească tehnologia încă de mici, pentru că lumea lor va fi guvernată de aceasta.

  1. Jocuri clasice, de grup

Este foarte important ca cei mici să petreacă timp cu alți copii de vârsta lor, să se joace în grupuri de copii și să relaționeze cu ei. Socializarea îi va ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare și îi va ajuta totodată și la dezvoltarea inteligenței emoționale. Este foarte important ca, dincolo de capacitățile lui intelectuale, copilul să poată comunica ușor cu cei din jur, să fie empatic și altruist – acestea sunt și ele dovezi de inteligență. În plus, legând prietenii cu alți copii, află de la aceștia perspective noi de a privi lucrurile, află de noi preocupări (dacă un prieten cunoscut în parc face cursuri de pian, de exemplu, și povestește cât de mult îi place acest instrument) și își lărgește orizonturile, în acest fel.
În final, trebuie să ținem minte și că orice activitate artistică este benefică pentru dezvoltarea inteligenței. Fie că vorbim de muzică, dans sau artă plastică, cert este că cel mic are numai de câștigat dacă i se cultivă pasiuni din această zonă.
 
Sursa foto: Iakov Filimonov/Shutterstock
 

Comments

comments