Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 3 greseli pe care le fac mamele

3 greseli pe care le fac mamele

Sunt momente in care ai impresia ca vorbesti cu peretii si ca, orice ai face, copilul tau te ignora sau face exact invers decat ii ceri. Inainte de a-l certa, reflecteaza daca nu este vorba de o reactie-raspuns la actiunea ta, daca nu doreste sa-ti atraga atentia sau nu cumva este vorba de nevoia de mai multa independenta si tehnica ta de disciplina nu este potrivita. Iata cateva greseli pe care le fac mamele, trei situatii de criza si cateva solutii pentru aceste clipe dificile.

Transmiti mesaje negative

Problema "Nu mai chinui pisica! Nu mai trage catelul de coada! Nu lua jucariile celorlalti copii! Nu te murdari!" Si lista de mesaje negative pe care le transmite mama poate continua.
Solutie Nu te mai exprima folosind formule negative. Foloseste mai degraba comportamentul, scopul pe care doresti sa-l atingi. Ajungem sa folosim atat de des cuvantul "nu" – iar capacana asta este foarte mare – incat copiii ajung surzi la el. Sau, dimpotriva, reactioneaza negativ. Zilele trecute, in parc, un copil exasperat de atatia de "nu ai voie" si-a pus mainile la urechi si a strigat violent la mama lui: "Mai lasa-ma in pace! Vreau sa ma joc!" Rezistase oricum jumatate de ora… De exemplu in loc sa spui: "Nu te da pe toboganul asta", reformuleaza: "Mergem in celalalt tobogan pentru ca acesta este ud."

Intervii prea repede

Problema Simti ca este de datoria ta sa intervii atunci cand copilul tau devine zgomotos, se cearta pe o jucarie sau face fel de fel de lucruri… copilaresti. 
Solutie Nu interveni imediat. Lasa-l sa se comporte potrivit varstei lui si sa-si rezolve singur conflictele. Procedeaza asa chiar daca face niste lucruri ciudate sau care te deranjeaza, doar pentru a-ti atrage atentia. Daca vede ca nu obtine nicio reactie de la tine, va inceta. In schimb, daca obtine un raspuns de la tine chiar daca este mustrare, cearta sau suparare, a castigat disputa cu mama!

Nu folosesti eficient timpul de dupa un conflict

Problema Daca este foarte suparat, in pragul unei crize de isterie, il trimiti in camera lui. Unii copii reactioneaza bine la aceasta metoda si cand sunt singuri in camera se calmeaza si-si fac de lucru. Altii, in schimb interpreteaza acest gest ca pe o respingere, izolare si reactioneaza si mai rau.
Solutie Metoda de a-l trimite in camera lui, fie pentru calmare, fie pentru pedepsire, nu va arata copilului in ce fel trebuie sa se comporte, ce nu a facut bine si ce comportament astepti de la el. Solutia este sa-l lasi sa se calmeze (daca este furios nu ai ce discuta cu el) si explica-i apoi ce a fost gresit in comportamentul lui. Daca nu se calmeaza, este cazul sa-ti iei tu o pauza. Nu uita ca furia mamei alimenteaza furia micutului, iar daca la agresiune raspunzi cu agresiune mu ajungi la rezultatul dorit. Calmeaza-te, nu raspunde la provocarile lui si incepe prin a-i adresa intrebari simple: De exemplu: "Ce poti sa faci in loc sa lovesti si sa musti, cand Mihai iti ia masinuta?"

Comments

comments

Lasă un răspuns