Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 3 mituri despre momentul nașterii

3 mituri despre momentul nașterii

mituri despre nastere

Cu siguranță, ai auzit multe mituri despre momentul nașterii. Dar nu pleca urechea chiar la orice! Nu de multe ori în viață vei primi o așa mare cantitate de informații precum în perioada sarcinii, înainte de momentul nașterii și în cea a primelor luni cu bebeluș.

Din păcate, nu toate sfaturile sunt demne de încredere. Hai să vedem trei dintre cele mai comune neînțelegeri care vizează momentul nașterii.

Mitul: apa ți se rupe înainte de începerea travaliului

Realitatea: în filme sau la TV, travaliul se declanșează inevitabil cu o mare revărsare de ape, ca să zicem așa. În realitate, asta nu se întâmplă decât în aproximativ 10% din cazuri. De obicei, primele care apar sunt contracțiile, iar apa (membranele, adică) e posibil să nu se rupă până aproape de momentul nașterii. Chiar dacă se întâmplă să ți se rupă, totuși, apa, asta nu înseamnă automat că travaliul se va declanșa în secunda următoare (ar trebui, totuși, să îți suni medicul care a urmărit sarcina). Cu toate acestea, deoarece riscul de infecții crește în acest caz, majoritatea doctorilor preferă inducerea travaliului în următoarele 24 de ore, pentru a nu-și asuma riscuri inutile.

Mitul: când cervixul s-a dilatat, intri în travaliu

Realitatea: cervixul se poate șterge și dilata chiar și cu câteva săptămâni înainte de declanșarea nașterii. Doctorul îți va va verifica cervixul la fiecare control de rutină și apoi, spre finalul sarcinii, săptămânal. Dar asta nu pentru că indică neapărat începerea travaliului. Măsurându-l constant, doctorului îi va fi mai ușor să facă o diferență în momentul în care tu te internezi pentru a naște. Ba chiar, la unele femei, contracțiile nașterii încep înainte ca cervixul să se dilate.

Mitul: doctorul stă lângă tine în travaliu

Realitatea: Adevărul este că nu prea are cum. Gândește-te că travaliul poate dura mai multe ore, timp în care prezența sa este necesară și pentru alți pacienți – poate asistă între timp la alte nașteri sau da consultații. În schimb, te va verifica periodic. Așa că nu te îngrijora. Oricum, nu vei fi lăsată singură (desigur, probabil ai auzit și povești nefericite, însă, în mod normal, vei avea mereu alături un cadru medical). Asistentele sau moașele din spital sunt cele care se vor ocupa de tine pe durata travaliului și ele au pregătirea necesară pentru a te monitoriza corect și a urmări cum evoluează lucrurile. Tot ele vor ține doctorul la curent cu ce se întâmplă și îl vor anunța dacă ceva pare în neregulă.

Citește și: Remedii naturiste pentru arsuri stomacale la gravide

Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI

Comments

comments