Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 3 modificări ale organismului după naştere

3 modificări ale organismului după naştere

Naşterea este, fără doar şi poate, un miracol. Abia aşteptai să îţi ţii puiul în braţe şi momentul în sfârşit a venit. Te poţi bucura în linişte de aceste clipe unice, care ai vrea să dureze o eternitate. Cu siguranţă însă ţi-ai pus şi întrebările: “Cum se va modifica acum corpul meu?”, “Voi reuşi să scap rapid de kilogramele acumulate?”. Îţi vom răspunde la aceste întrebări în cele ce urmează şi îţi vom pune la dispoziţie şi alte informaţii extrem de utile legate de perioada postnatală şi despre tot ce trebuie să ştii ca să ai o recuperare cât mai uşoară.  

Greutatea

Cele mai multe femei se întreabă, imediat după naştere, cât de repede vor scăpa de kilogramele acumulate în cele 9 luni de sarcină. Chiar dacă unele caută reţete miraculoase prin care greutatea va scădea dramatic, trebuie să ai în vedere că acest lucru nu este, totuşi, posibil. Ca şi tine, din punct de vedere psihic, corpul tău are nevoie de o anumită perioadă de timp, care poate varia, ca să se refacă.  
În linii mari, s-a demonstrat că o femeie poate pierde în jur de 5 kg imediat după naştere. În perioada următoare, ea va scăpa şi de alt număr de kilograme, însă tot treptat. Din punct de vedere medical, aşa este şi cel mai sănătos. Sfatul medicului este vital în aceste momente. E necesar să discuţi cu el, pentru a întocmi un plan alimentar sănătos. Iti va comunica momentul în care e potrivit să te reapuci şi de sport şi însumând toate acestea, să poţi fi capabilă să pierzi în greutate. Trebuie, totuşi, să ţii cont că trebuie să consumi anumite alimente vitale pentru a oferi bebeluşului un lapte săţios şi gustos.

Stările de oboseală şi apatie

Aceste stări, de care multe femei se tem, sunt involuntare şi sunt întâlnite pe scară largă. Nu trebuie, totuşi, să te temi, deoarece nu durează foarte mult. Este normal să ai schimbări de dispoziţie şi să te simţi şi trista, aparent fără motiv. Sunt schimbări majore care s-au produs cu tine şi corpul tău şi este o reacţie comună în rândul proaspetelor mămici.
Desigur, în cazul în care stările se agravează şi simptomele sunt cu mult mai grave decât o simplă irascibilitate sau oboseală, este posibil să te confrunţi cu o depresie postnatală, necesar să fie tratată de către un medic competent.

Viaţa sexuală  

Marea dilemă a tuturor femeilor, după ce ajung cu bebeluşul acasă, este legată de viaţa sexuală. Oboseala şi lipsa apetitului sexual te pot speria, însă, la fel ca în cazul apatiei, sunt fireşti şi sunt simple reacţii ale organismului tău. În general, timp de aproximativ 6 saptămani după naştere, este recomandat să nu întreţii relaţii intime cu partenerul. Corpul are nevoie de refacere, la fel şi tu, din punct de vedere psihic. Totuşi, nu neglija acest aspect şi discută cu partenerul tău care, cu siguranţă te va înţelege.  
În cazul în care nu respecţi întocmai sfaturile medicului, trebuie să ştii că poţi avea parte de infecţii sau pot apărea anumite afecţiuni ale vaginului sau perineului, nu tocmai plăcute.
Află mai multe despre afecţiunile glandei Bartholin, patologie ginecologică destul de des întâlnită la femeile aflate la vârsta reproducerii. Toate acestea, însă, nu trebuie să te sperie. Trebuie să ştii că, atâta timp cât ai grijă de sănătatea ta, totul va fi bine. Este foarte important să te informezi, să discuţi cu medicul şi să ai o viaţă sexuală activă. Atâta timp cât eşti sănătoasă şi te simţi bine, te vei bucura şi de intimitatea de cuplu pe care o aveai înainte să naşti.
Deşi viaţa ta după naştere va fi schimbată, cum este şi firesc, nu te neglija şi învaţă să trăieşti frumos şi sănătos, ca femeie. Eşti mămică iar asta îţi va da noi forţe, pe care nu le-ai mai experimentat până în prezent. Bucură-te!
 
Sursa: Digital Workforce
Sursa foto: Pixabay

Comments

comments