
Când ai amenajat camera bebelușului tău, ai fost atentă ca pătuțul să fie bine asamblat și rezistent, ai folosit un sistem de „babyproofing”, pentru a scădea riscul accidentelor, și i-ai decorat-o așa cum ai visat dintotdeauna. Însă este suficient?
Un studiu recent a descoperit că există numeroase detalii, ignorate de părinți, care îl pot îmbolnăvi pe cel mic. Cercetarea a fost efectuată pe 465 de mămici din Leipzig, Germania, și a arătat că două treimi dintre acestea au omis unele lucruri în amenajarea camerei bebelușului, iar asta a cauzat în special probleme respiratorii bebelușilor, fără ca părinții să știe de ce micuțul lor nu respira cum trebuie. Pornind de la aceste informații, iată de ce ar trebui neapărat să ții cont când amenajezi camera în care va sta bebelușul tău:
Calitatea aerului, principala cauză a problemelor respiratorii
Este un lucru esențial ca aerul pe care îl respiră bebelușul tău să fie cât mai pur. Studiul din Germania, publicat de The Telegraph, a descoperit că în adezivul folosit la asamblarea pieselor de mobilier sau a unei noi podele pot exista substanțe toxice pentru bebeluși, care sunt eliberate în aer și îi cauzează celui mic dificultăți în respirație. Chiar și covoarele noi sunt pline de chimicale periculoase chiar și pentru adulți, însă cu atât mai mult pentru un copil. Deși concentrația acestor substanțe este una redusă, este suficientă pentru a crea probleme plămânilor sensibili ai bebelușilor. Pentru a preveni sau a reduce efectul chimicalelor, precum și al aerului cu impurități, poți apela la un astfel de aparat de încredere, care va îndepărta impuritățile și bacteriile din aer, transformând camera bebelușului într-un loc mai sigur.
Și femeile însărcinate pot avea de suferit de pe urma compușilor organici volatili conținuți de adezivi, substanțele cu care sunt tratate covoarele sau plăcile de parchet tratate chimic. Aceștia pot afecta bebelușul încă dinainte să vină pe lume, crescând riscul ca micuțul să facă astm sau alergii, cu atât mai mult dacă există un istoric al acestor afecțiuni și în familie.
Cel mai sigur este să folosești un purificator de aer din momentul în care te-ai apucat de amenajat camera bebelușului. Astfel, vei elimina toate substanțele periculoase din aer, dar și bacteriile și vei avea certitudinea că locuiești într-un mediu sigur pentru tine și pentru bebelușul tău.
Nu decora camera copilului cu mobilier nou
Orice mămică își dorește ca încăperea bebelușului să arate ca în povești, așa că o decorează cu mobilă nou-nouță. Aceasta este o greșeală, scrie medium.com. Unele piese de mobilier pot emana vapori de formaldehidă timp de 5 ani de la cumpărare. Formaldehida este un gaz incolor, folosit mai ales în lacurile cu care este finisată mobila, iar vaporii ei sunt extrem de iritanți pentru mucoase, în special cea respiratorie. De aceea, o variantă mai bună este să cumperi mobila pentru camera bebelușului fie din magazine specializate, unde ai garanția că nu a fost tratată cu substanțe periculoase, fie de la târguri de vechituri sau din magazinele vintage.
Dacă vrei neapărat ca mobila să fie nouă, optează pentru piese fabricate din lemn nefinisat, deoarece acesta nu conține toxine. În plus, păstrează piesele de mobilă la aer pentru cel puțin o săptămână înainte să le aranjezi în cameră, astfel încât să nu aduci în încăpere substanțe cu potențial toxic.
De asemenea, este recomandat să cumperi lenjerie de pat, pături și jucării fabricate din materiale organice, care să nu conțină formaldehide sau alte chimicale. Iar produsele de curățat să fie cât mai naturale, pentru a reduce cantitatea de compuși volatici organici eliminați în aer. Urmărește clipul de mai jos pentru a vedea cum îți poți prepara propriile produse de curățat:
Verifică instalația de aer condiționat și colțurile încăperii
Unul dintre cele mai nocive lucruri, pe care le observi târziu, este apariția mucegaiului în locuința ta. Sporii de mucegai se dezvoltă, de obicei, în locuri umede și întunecoase, motiv pentru care poate fi dificil să îți dai seama imediat cum au apărut. Dacă ai un aparat de aer condiționat în casă, verifică și schimbă filtrele, astfel încât aerul care pătrunde în locuința ta să fie cât mai pur. Astfel vei preveni și apariția mucegaiului, ai cărui spori pot fi purtați prin aer și pot cauza afecțiuni grave. Bronșitele, astmul, alergiile sau iritațiile sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care mucegaiul le poate agrava.
De asemenea, nu uita să verifici pereții, în special în spatele pieselor de mobilier sau în colțurile greu accesibile, deoarece acestea sunt locurile în care se formează cel mai des mucegaiul și igrasia. În plus, un umidificator te poate ajuta să reglezi nivelul umidității din locuință, astfel încât să previi eficient apariția mucegaiului.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Romanova Anna