Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 3 sfaturi pentru a păstra ordinea în camera copilului

3 sfaturi pentru a păstra ordinea în camera copilului

Pot să strâng şi să organizez lucrurile în camera copilului… că tot degeaba o fac! După cel mult două ore, copilul meu îşi rearanjează lucrurile aşa cum ştie el. În mod clar, ordinea mea nu este şi a lui şi observ că preferă să-şi împrăştie jucăriile, să fie mereu la vedere, ca să le aibă neîncetat sub observaţie. Iar dacă încerc să fac să dispară jucării mai vechi, de care nu s-a mai atins de jumătate de an, un an sau chiar mai mult… îşi aminteşte brusc de ele şi sunt cele mai frumoase din lume!
Aruncă, donează, fă cadou jucăriile de care nu mai aveţi nevoie (singură!)
Jucării stricate, puzzle-uri cu piese lipsă, lucruri cu care nu se mai joacă deoarece a crescut – iată arsenalul care-ţi ocupă spaţiu preţios în camera copilului şi care mai adună şi o grămadă de praf. Cel mai bine este să scapi de ele – fie le arunci, fie le dai altui copil dacă sunt în stare bună, fie le donezi. Dar ai grijă: scapă de ele atunci când nu este copilul prin preajmă dacă vrei să eviți un mic „concert”!
Aşa nu! Eu am încercat să scap de lucrurile inutile împreună cu băiatul meu, să stabilim ce lucruri păstrează şi de care nu mai are nevoie, dar mi-am dat seama că am greşit – a renunţat la câteva roţi care-i căzuseră de la nişte maşinuţe, la o mână ruptă de la un supererou şi la un rest de ambalaj care se rătăcise prin lucruşoarele lui.

 Implică-ți copilul în organizarea jucăriilor
Odată ce ai separat (dar nu în văzul lui) ce se aruncă și ce se păstrează, implică-l pe cel mic în organizarea și punerea pe categorii a jucăriilor. În teorie, va cunoaşte locul lor şi le va putea strânge singur la finalul zilei. Ca să-ţi creşti şansele de reuşită, lasă-l să şi le aranjeze cum consideră că este cel mai bine, tu supraveghează-l doar ca să nu se întindă în toată camera şi oferă-i cutii şi alte recipiente de depozitare.

Oferă-i jucăriile prin rotaţie
Dacă cel mic are câteva jucării preferate, lasă-i-le pe acestea la îndemână şi pune restul de lucruri deoparte, în cutii de depozitare (poţi folosi chiar şi caserole de plastic de diferite mărimi). Scoate cutiile treptat, prin rotaţie, nu pe toate odată, când vezi că începe să se plictisească de cele preferate. Va fi surprins şi fericit să regăsească jucărioare mai vechi. În acest fel, copilul îşi va aprecia jucăriile, se va juca cu ele, dar nu le va mai împrăştia pe toate în acelaşi timp – și curățenia va fi mai ușor de păstrat.
Foto: Guliver/Thinkstock Editor Adina Gruia

Comments

comments