
Muzică şi canale TV pentru copii, cărţi de parenting, aplicaţii online, dar şi lipsa timpului, dorinţa de a nu repeta greşelile părinţilor, de a ne păstra copilul mereu în siguranţă, ne fac pe noi, nişte mame moderne, să pierdem din vedere câteva lucruri esenţiale.
Lasă-l să fie creativ
Adu-ți aminte de vremurile când erai mică: îți făceai singurică rochițe de prințesă din cel mai bun cerșaf de pat, le decorai cu mărgele vechi, pe care le găseai după ore de cotrobăieli clandestine prin pod. Poate că tu te simți mai în siguranță acum, când puiul tău se joaă cu cea mai bien vândută aplicație pe tabletă, dar nu uita un lucru: imaginația copilului înflorește atunci când televizorul este stins, iar jucăriile puține. Ține cont că valoarea educativă a jucăriilor nu este direct proporțională cu prețul lor! Așadar, unele jucării modeste sau chiar improvizate sunt mai interesante decât unele scumpe. O mână de cuburi pot deveni cel mai impunător castel, o păpușă din cârpe este prințesa din turnul înalt, iar dintr-o cutie de pantofi și patru mosoare iese cel mai trainic cărucior.
Esti “parinte-elicopter”? Semne ca esti pe cale sa devii o mama ultra-protectoare
Lasă-l să te ajute
În jurul vârstei de un an și jumătate, copilul simte nevoia de a imita activitățile celor din jur: vrea să ude florile, să repare vreo jucărie, să dea cu aspiratorul. Firesc, te gândești să nu-l împovărezi cu treburi casnice, pe care oricum le va face când va fi mare. Sau nu accepți participarea lui la activități gospodărești pentru că face lucrurile încet, cu stângăcie, iar dacă strică ceva, pierzi și mai mult timp. Însă numai lucrând alături de el ai ocazia să-l cunoști mai bine, să afli ce-l interesează, cât de repede învață, câtă perseverență și câtă rezistență are. Dându-i sarcini pe măsura puterilor lui, copilul simte că este util, își perfecționează abilitățile motrice și câștigă îndemânare. Emoțional, munca îi sporește încrederea în propriile forțe. Copiii îndepărtați de muncile specifice casei se simt la început fără rost, apoi devin nemulțumiți, și, treptat, își pierd interesul.
Free-range parenting. Un stil controversat, in care primeaza libertatea copilului
Când este cazul, impune reguli
Din dorința de anu repeta greșelile părinților noștri, care ne-au crescut cu mână de fier (Ia ai grijă cum vorbești), cu pedepse (Treci la colț și să nu te miști de-acolo), cu rușine (Ești atât de neobrăzată), cu constrângeri (Dacă nu-ți strângi jucăriile, ți le arunc la gunoi), ne uităm îndatoririle și trecem în extrema cealaltă. „Autoritatea părinților este extrem de importantă în educația copiilor. Mesajele transmise pe un ton adecvat, argumentate ferm, clar și consecvent, dau copiilor sentimentul de siguranță, o stare de liniște și calm, încredere, ceea ce va facilita receptivitatea și încrederea”, spune psihologul Mihaela Dănăilă.
Foto: 123RF, Sursă: revista MAMI