Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 4 motive pentru care copilul tău nu vrea să mănânce

4 motive pentru care copilul tău nu vrea să mănânce

Copiii au nevoie de o alimentație corectă și sănătoasă pentru a se dezvolta, însă mulți părinți se lovesc de o altă problemă: refuzul celui mic de a se atinge de mâncare. Iar când micuțul tău abia ciugulește din farfurie, este timpul să iei măsuri.
Potrivit pediatrilor, există zeci de motive pentru care copiii refuză să mănânce, însă, în majoritatea cazurilor, aceste motive pot fi grupate în patru categorii principale. În funcție de ce anume îl face pe copilul tău să facă un adevărat tărăboi când vine ora mesei, poți lua măsurile corecte, și asta fără să recurgi la soluții extreme.
Motive „senzoriale”. Pentru mulți copii contează enorm cât de apetisant arată mâncarea din farfurie. Dacă felurile de mâncare pe care i le servești nu au un aspect tocmai atractiv, cel mic va refuza ce îi oferi și îți va cere altceva de mâncare sau va consuma pe furiș alimente nu tocmai sănătoase. De aceea, multe mămici recurg la trucuri prin care să facă fiecare masă interesantă și apetisantă. Probabil ai văzut numeroase imagini cu felii de pâine prăjită, brânză și legume așezate în forma unor personaje din desene animate sau într-un mod amuzant, care să le incite interesul celor mici. Pâinea din cereale integrale, bogată în fibre și proteine nu ar trebui să lipsească din alimentație. Iar pentru a o face cât mai apetisantă, folosește un astfel de aparat ingenios, care îți transformă fiecare masă într-una pe placul micuțului tău. După cum vezi, și un copil îl poate folosi, așa că prepararea meselor se va transforma într-o distracție pentru amândoi.
Motive medicale. Acestea sunt, probabil, primul lucru la care îți fuge gândul când vezi că micuțul tău nu mai mănâncă așa cum o făcea înainte. Dacă un copil încetează brusc să mai mănânce, este posibil să fie vorba despre o afecțiune care îi creează disconfort sau care i-a scăzut pofta de mâncare. Chiar și o banală răceală îl poate face pe cel mic să refuze hrana, din cauza durerilor în gât sau a senzației de greață. Unele afecțiuni digestive nu pot fi diagnosticate încă de la naștere. Sindromul colonului iritabil, intoleranța la gluten sau diferitele alergii pot apărea în jurul vârstei de 4-5 ani, așa că, dacă observi că micuțul tău nu mai are apetit pentru alimente care îi plăceau înainte sau are dureri de burtă după masă, programează o vizită la medicul pediatru.
Motive legate de rutină. Copiii trebuie să deprindă o rutină zilnică pentru a se dezvolta armonios și sănătos. Asta include mese regulate, somnul de după amiază, un timp limitat pe care are voie să îl petreacă în fața computerului sau a televizorului, plimbări în aer liber și programul de la școală sau de la grădiniță. Dacă îl înveți din timp să ia micul dejun, prânzul și cina, cu câteva gustări între mese, el își va forma un obicei din a mânca la anumite ore, iar organismul său se va obișnui astfel. Un program haotic, în care îi permiți să mănânce orice și oricând, poate duce inclusiv la dezechilibre hormonale, dar și la obezitate, mai ales dacă dulciurile, mezelurile și snacksurile fac parte din alimentația sa zilnică.
Motive legate de exemplul pe care i-l dai. Copiii își imită părinții în tot ceea ce fac și preiau obiceiurile și comportamentele voastre, inclusiv cele culinare. O alimentație sănătoasă se învață în familie, iar obiceiurile culinare deprinse în copilărie sunt greu de dezvățat chiar și la maturitate. Dacă îi dai un exemplu pozitiv copilului tău și pui masa pentru toată familia dimineața, luați micul dejun împreună și cina, atunci el își va crea mai ușor o rutină, va vedea că și mami, și tati mănâncă împreună și își va dori să vă imite comportamentul. În plus, dacă îl implici pe cel mic și îi dai mici responsabilități în pregătirea mesei (să aranjeze farfuriile sau să te ajute să prepari mâncarea), atunci el va fi mândru că a contribuit la „lucrurile pe care le fac oamenii mari” și va fi mult mai entuziasmat când vine ora mesei.
Dacă ții cont de aceste lucruri și încerci să transformi experiența meselor într-una cât mai plăcută pentru copilul tău, asta se va reflecta și în apetitul său. Nu uita că nu trebuie să îți forțezi niciodată micuțul să mănânce tot din farfurie, ci trebuie să îl încurajezi să mănânce atât cât simte el nevoia, dar să stea cu voi la masă până la final. Astfel, el va mai ciuguli câte puțin și va mânca mult mai bine ca până acum.
 
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Nataliia Budianska

Comments

comments