
Iată câţiva factori surprinzători din cauza cărora copiii mici nu pot să doarmă.
1 Căldura excesivă
Părinţii români au fost obişnuiţi să creadă că bebeluşii au nevoie de o temperatura mult mai ridicată decât adulţii. Camera copilului este rar aerisită pentru a nu se pierde din căldură, nu lipsesc hainele în exces şi nici păturica. Nimic mai greşit, spun pediatrii! Temperatura optimă pe timpul nopţii în camera bebelușului este cuprinsă între 17 şi 20 de grade. Ziua este recomandat să fie între 22 şi 24 de grade în camera sa, iar ea trebuie aerisită de două ori pe zi.
Bebeluşul se supraîncălzeşte şi se trezeşte des şi dacă nu este îmbrăcat cu haine adecvate. Când achiziţionezi hăinuţe pentru el, fii foarte atentă la material. Alege doar haine din bumbac 100%, este cea mai bună fibră pentru pielea bebeluşului, deoarece el nu se va supraîncălzi şi va fi ferit de iritatiile pe care le pot provoacă fibrele sintetice.
Pe acest site găseşti hăinuţe din bumbac fin, dar şi pături din acest material, astfel încât nopţile bebeluşului şi ale tale să fie mai liniştite. Nu folosi pilote sau altfel de accesorii de învelit – sunt groase, grele şi bebe poate să le tragă peste cap şi să rămână fără aer, o păturică de bumbac este suficientă.
2 Cofeină în laptele matern
Dacă alăptezi la sân bebelușul, va trebui sa păstrezi cam aceleași restricții din timpul sarcinii, pentru că orice consumi ajunge in laptele matern și apoi la bebe. Cu siguranță, nopțile nedormite te fac să consumi băuturi energizante precum cafeaua, cola, ceai negru sau verde. Acest lucru creează un cerc vicios – tu consumi cafea ca să te țină trează, copilul este agitat din cauza cofeinei din lapte și nu doarme, iar a doua zi tu o iei de la capăt cu o cană de cafea.
O ceașcă de cafea pe care mama o bea dimineața nu este dăunătoare copilului și nici nu îi va afecta somnul, însă ai mare grijă la excese. Fiecare organism este diferit, unii bebeluși adorm fără probleme chiar și atunci când sunt hrăniți cu lapte matern, iar mama consumă și 2-3 cești pe zi, în timp ce alții devin agitați și irascibili chiar și la o cantitate mică din laptele pe care il consumă.
3 Programul haotic
Un program strict de somn, pe care să îl ai în vedere încă din prima lună de viață, te va ajuta să eviți nopțile nedormite. Copilul nu va ”cere” singur la somn, însă poți observa seară de seară care este ora în care dă semne de somnolență – cască, sunt calmi, sug rar și le cad pleoapele. Când vezi aceste semne îl poți pune în pătuț și nu uita să te uiți la ceas. Încearcă să te ții de ora aceasta de culcare chiar și atunci când vin musafiri sau mergeți undeva în vizită, în caz contrar programul lui este dat peste cap.
Și orele dormite în timpul zilei ar trebui să fie atent urmărite, prea mult somn pe parcursul zilei îl va ține treaz noaptea, iar dacă nu doarme deloc va deveni obosit, fapt ce, în mod ironic, va însemna o noapte nedormită. Când este obosit, organismul său secretă hormoni ai stresului, adrenalină și cortizol, și copilul va deveni agitat și morocănos.
4 Bebe confundă pătuţul cu un loc de joacă
Probabil nu te-ai gândit niciodată că e vreo problema că obişnuieşte să se joace în pătuţ, însă medicii pediatri recomandă să eviţi acest obicei. Copilul trebuie să conştientizeze că locul acela este destinat doar somnului şi nu altor activităţi.
Imediat ce va fi pus în pătuţ el va şti că este momentul pentru odihnă, nu de joacă şi, instinctiv, va adormi mai uşor. Ia în considerare şi jucăriile stimulante pe care le are în jurul patului, bebe nu va adormi prea curând dacă este captivat de jucării luminoase sau zgomotoase. În plus, dacă se trezeşte în timpul nopţii, acestea îi vor atrage din nou atenţia alungând somnul de-a binelea.
De câte ore de somn are nevoie copilul
Înainte să te gândeşti că micuţul tău are probleme reale cu somnul, trebuie să afli de câte ore de somn are nevoie un bebeluş de vârstă lui. Iată care sunt recomandările pediatrilor în ceea ce priveşte numărul de ore de somn ale copilului.
Între 0 şi 3 luni bebelușii au nevoie de 16-18 ore totale de somn împărțite între 8-9 ore noaptea şi 8-9 ore ziua, în 3-5 reprize de somn. Între 3 și 6 luni vorbim despre 14-16 ore – 9-10 noaptea și 4-6 ziua, în 2-3 reprize. De la 6 la 12 luni, bebe are nevoie de 14 ore, 10-12 ore noaptea și 2-4 ore ziua, în 2 reprize.
Știai de aceste cauze ale nopților nedormite? Bebelușul tău cât de des se trezește?
Sursa foto: pexels.com