Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 4 strategii pentru ca laudele tale să fie eficiente și motivaționale

4 strategii pentru ca laudele tale să fie eficiente și motivaționale

Laudele sunt instrumente vitale pentru a-ți motiva copilul și pentru a-l ajuta să aibă încredere în sine. Este foarte important ca el să vadă că eforturile lui sunt observate, că ceea ce face contează și că este prețuit de tine și de cei din jur.

Ferește-te însă de laudele nemeritate, care pot avea un efect contrar celui dorit! În timp, copilul ajunge să nu le mai aprecieze pentru că descoperă că le obține oricum, cu ușurință.
Iată patru strategii pentru ca laudele tale să fie eficiente pe care le propun dr. Eileen Kennedy-Moore și Matk S. Lowenthal în cartea Educație inteligentă pentru copii inteligenți.
Fii explicită în laude Descrie ceea ce observi că face copilul tău. În acest fel, îi arăți că ești interesată de demersul lui și că îi apreciezi eforturile. Evită laudele generale, care nu spune nimic, de tipul „ești extraordinar”, „ești minunat”, „ești cel mai talentat” și înlocuiește-le cu observații concrete, care surprind un anumit aspect,  de exemplu: „Ai combinat foarte frumos culorile, îmi place efectul pe care l-ai obținut”. El trebuie să știe exact pentru ce este lăudat.
Fii sinceră Laudă doar comportamentele care merită să fie apaludate. Laudă atunci când este cazul, când comportamentul copilului o cere. Laudele care sunt făcute oriunde/ oricând nejustificat, își pierd din putere și din eficiență, deoarece copilul tău se obișnuiește cu aceste aprecieri.
Concentrează-te pe efortul depus de copil, pe stategii, nu pe calitățile înnăscute. Lauda este un formidabil instrument de motivație, astfel că, în loc să te concentrezi pe calitățile înnăscute și de care este conștient în laudele tale, axează-te pe efortul depurs de copil, pe strategiile și abilitățile pe care le poate îmbunătăți.
Observă și aplaudele progresele realizate Încurajează-l când observi că realizează progrese și subliniază aspectul pe care-l lauzi. În acest fel, îi demonstrezi că-i remarci progresul și îi cultivi perseverența. În plus, lauda este o excelentă strategie de motivație și cultivă o stimă de sine ridicată. De pildă, laudă-ți copilul când vezi că-și dă silința să scrie frumos, când vezi că începe să fie ordonat, că a învățat să-și facă patul sau să îndeplinească mici sarcini, potrivite vârstei, în jurul casei.
Foto: 123RF, Autor: Adina Gruia
 

Comments

comments