
Cei mici au multă energie, dar puțină răbdare. Ca atare, se plictisesc repede de o activitate, mereu au nevoie de ceva nou, antrenant, ceva de făcut cu părinții sau frații.
Când vremea sau vremurile ne impun să stăm mai mult în casă cu copiii, iată 5 activități distractive pe care le poți face cu ei, pe lângă scris, citit, desenat, pictat, colorat, uitat la filme împreună:
- Fazan – Stabiliți o ordine a jucatorilor. Primul jucător spune alfabetul în gând și se oprește când următorul îi spune STOP! Jucatorul care a spus STOP spune un cuvânt cu litera la care celălalt jucator a ajuns în gând. Urmatorul jucator trebuie sa spuna alt cuvant, care sa inceapa cu ultimele 2 litere ale cuvântului spus de predecesorul, și tot așa. Cuvântul nu poate fi un nume propriu și trebuie să fie format din cel putin 3 litere. Marea încercare este de a-l închide pe jucătorul care-ți urmează, cu cuvinte care se termină în 2 litere cu care este imposibil să înceapă un alt cuvânt, de pildă: restaurant, parcurs.
Jucătorul care nu știe să spună un cuvânt cu grupul de litere din cuvântul precedent primește un F, prima literă din cuvântul FAZAN. Jocul reîncepe de la jucătorul care a greșit. Greșelile sunt taxate cu celelalte litere ale cuvântului FAZAN, iar jucătorul care acumulează întregul cuvânt se numește FAZAN și este exclus.
Număr de jucători: minimum 2
- Telefonul fără fir– Stabiliți o ordine a jucătorilor. Același cuvânt este spus de fiecare participant la urechea următorului, fără dreptul de a-l repeta. Următorul jucător spune mai departe cuvântul, așa cum l-a auzit, iar ultimul participant spune cu voce tare ce a auzit. Răsul general e garantat, întrucât varianta finală a cuvântului seamănă rareori cu cea inițială.
Număr de jucători: minimum 4
- De-a v-ați ascunselea– oricât de mică, o casă tot oferă posibilități de ascundere. Unul dintre participanți “se pune”, adică numără până la zece, cu fața la perete, fără a vedea unde se ascund ceilalți participanți. Când ajunge cu numărătoarea la 10, spune: „Cine nu-i gata îl iau cu lopata!” și apoi pleacă în găsirea jucătorilor ascunși. Primul găsit este cel care “se va pune” apoi.
Număr de jucători: minimum 2
- Karaoke- vă place muzica, așa-i? Un microfon de-a adevăratelea, unul de jucărie sau un simplu deodorantpe post de microfon, malodiile preferate și… distracția a început! Fiecare dintre participanți se va strădui să cânte odată cu laptopul/DVD-ul etc. cât poate de bine (text + linie melodică) cântecul ales.
Număr de participanți: minimum 2
- Dansul scaunelor– puneți melodii cât mai ritmate și dansați într-un cerc realizat din scaune. La un moment, unul dintre participanți, desemnat dinainte, va opri melodia, iar fiecare dansator trebuie să se așeze pe câte un scaun. Atenție: numărul de scaune trebuie să fie cu unu mai mic decât numărul de participanți! Așadar, mereu câte o persoană va rămâne fără scaun și, de aici, râsul. Cel fără de scaun va părăsi jocul, la fel unul dintre scaune. Dansul continuă până când rămâne un singur scaun, câştigător fiind copilul care reuşeşte să se aşeze primul pe ultimul scaun.
Număr de jucători: minimum 4
Cu un pic de imaginație, puteți ușor inventa și alte jocuri interesante. Așa că spor la… creativitate și la joacă!
Text: Cătălina Oprea
Foto: