Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 bacterii care produc toxiinfecție alimentară

5 bacterii care produc toxiinfecție alimentară

Bacteriile care cauzează toxiinfecție alimentară diferă în funcție de alimentul digerat și determină manifestări diferite. Iată cinci dintre ele.

Camphylobacter Această bacterie cauzează simptome de intensitate redusă, ca febră. diaree și dureri de cap. Contaminarea apare în urma ingerării apei infestate, a consumului de carne de pui crudă sau insuficient gătită și a laptelui nefiert și nepasteurizat.
Salmonella Infecția cu această bacterie duce la apariția grețurilor, vărsăturilor, crampelor stomacale și a durerilor de cap. Poate apărea ușor deshidratarea, așa că vizita la medic se impune de urgență. Salmonella se transmite prin ouă crude, carne de pui, fructe de mare și produse lactate.
Clostridium botulinum Este bacteria care cauzează botulismul și afectează sistemul nervos. Odată contaminat, copilul va simți o stare de slăbiciune generală, va avea dificultăți în vorbire, vederea tulbure și va înghiți greu. Netratată, afecțiunea se agravează, deoarece pătrunde în mușchi, cauzând paralizia respiratorie. Este o bacterie ce se transmite prin consumul de miere, de pește crud sau afumat.
E. coli Escheria coli poate produce diaree severă și dureri abdominale puternice. Bacteria se răspândește în apa sau mâncarea infestată cu fecale.
Staphylococcus aureus Alimentele infectate produc simptome imediat ce au fost consumate. Printre acestea se numără: greața, vărsăturile, amețeala și crampele stomacale. Stafilococul auriu se poate ascunde în prăjituri cremoase, plăcinte, salate și produse lactate.
Știai că? Potrivit statisticilor 30% din populația țărilor dezvoltate suferă anual de diverse forme de toxiifecție alimentară?  Cei mai expuși sunt copiii, al căror sistem imunitar este insuficient dezvoltat. Perioada de alertă maximă este vara!
Sursa: revista MAMI, iulie 2012, Foto: 123RF
 

Comments

comments