
Trecerea din mediul uterin protector in lumea exterioara poate insemna pentru multi bebelusi confruntarea cu o multime de probleme medicale. Cu o imunitate inadecvata si o expunere brusca la virusurile si bacteriile care ne inconjoara in permanenta, nou nascutii se pot imbolnavi foarte usor. Care sunt cele mai intalnite infectii la nou nascuti (infectii neonatale) si cum putem lupta impotriva lor?
Cum tratezi principalele infectii la nou nascuti
Infectia cu streptococul B
Se poate transmite chiar la nastere de catre mama infectata la randul sau. Tocmai de aceea, de-a lungul sarcinii, femeia gravida este testata de cel putin doua ori pentru a se verifica existenta sau nu in organism a acestui streptococ. Daca rezultatele sunt pozitive, gravida va face un tratament cu antibiotic, urmat de repetarea analizelor.
Vinovata de: odata infectat, nou-nascutul se poate imbolnavi de pneumonie, meningita sau infectie generalizata (septicemie).
Diagnostic si tratament Un nou nascut a carui mama a fost purtatoare de streptococ B va fi automat testat imediat dupa nastere, mai ales daca a venit pe lume pe cale vaginala. In cazul in care se depisteaza infectarea, bebe trebuie sa urmeze un tratament strict in maternitate, dar si in zilele imediat urmatoare sosirii acasa.
Infectia cu E. Coli
Un nou-nascut poate contacta bacteria Escherichia coli in timpul nasterii, din maternitate ori chiar acasa. Primele simptome sunt lipsa apetitului, febra, starea de agitatie.
Vinovata de: infectii urinare serioase, meningita sau chiar pneumonie, in cazul unui organism cu imunitate scazuta.
Diagnostic si tratament Probe de urina, sange sau chiar lichid cerebrospinal pot da detalii despre prezenta acestei infectii la nou nascuti. Tratamentul consta in administrare de antibiotice.
Meningita
Este o afectiune grava, cauzata de un lung sir de bacterii sau chiar paraziti. Pentru ca se manifesta destul de sever, cu dureri de cap intense, fotofobie, imposibilitatea aplecarii capului, inapetenta, agitatie si plans, un nou-nascut cu astfel de simptome trebuie dus de urgenta la medic.
Vinovata de: aparitia unor disfunctii permanente, pana la pierderea vietii.
Diagnostic si tratament Bebelusului i se va face o punctie lombara pentru colectarea lichidului cerebrospinal. In functie de tipul meningitei i se va administra tratamentul potrivit, doar in cadrul spitalizarii.
Listerioza
Boala este produsa de o bacterie pe care o putem contacta din alimente infestate. Cei mici se pot imbolnavi daca mama a fost contaminata in timpul sarcinii. Tocmai de aceea, testarile pentru listerioza fac parte din lista de analize obligatorii in perioada de graviditate.
Vinovata de: aceasta afectiune poate duce la complicatii severe, precum pneumonia sau meningita la nou-nascuti.
Diagnostic si tratament Primele semne de boala trebuie urmate de analize de sange urgente si de administrarea de antibiotice sub supraveghere medicala.
Conjunctivita
Multi nou-nascuti se pot imbolnavi de conjunctivita virala sau bacteriana in primele saptamani de viata. Infestarea se poate produce inca din maternitate sau chiar acasa daca exista contact cu persoane bolnave sau igiena este precara. Un bebelus cu conjunctivita va avea pleoapele inflamate si o scurgere galbuie. Imediat dupa somn, pleoapele sunt lipite, copilul este agitat si plange mult din cauza mancarimilor neplacute.
Diagnostic si tratament Medicul oftalmolog sau chiar pediatrul pot pune un diagnostic doar in urma unei consultatii. Pentru a se stabili cauza acestei infectii la nou nascuti este nevoie de analize ale scurgerii oculare. In functie de rezultate se va face tratament cu antibiotice sau doar picaturi ori unguente.