Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 lucruri care nu trebuie sa te ingrijoreze la nou-nascut

5 lucruri care nu trebuie sa te ingrijoreze la nou-nascut

Ca proaspătă mămică ești vigilentă (uneori îți este teamă să nu fii ajuns chiar… paranoică) pentru ca puiul tău să fie bine și fiecare lucru ce nu pare la locul lui reprezintă pentru tine un semnal de alarmă și sursă de teamă. Dar, în noianul de griji al unei proaspete mame se pot strecura unele lucruri care nu trebuie să te sperie deoarece sunt absolut normale la un nou-născut sănătos.

Nu te speria dacă… 5 lucruri care nu trebuie să te îngrijoreze la nou-născut

  • Îi atingi zonele moi ale capului. Nu te speria dacă, din întâmplare, îi atingi fontanela. Nu, nu îi atingi creierul – dacă te asta îți era teamă, ci o membrană protectoare care este, spre liniștea ta, dură și densă. Această zonă există pentru a ajuta copilul în timpul nașterii, în călătoria prin spațiul strâmt al canalului uterin.
  • Fontanela pulsează. Este o reacție firească la un nou-născut și reprezintă pulsația sângelui prin vene la fiecare bătaie de inimă.
  • Vezi sânge în scutecul fetiței nou-născute. În timpul sarcinii, nivelul crescut de estrogen al mamei poate să stimuleze uterul fetiței, nefiind un lucru rar ca în prima ei săptămână de viață să existe chiar un fel de mini-ciclu menstrual.
  • Observi o mică adâncitură în piept. Osul pieptului este format din trei părți, iar scobitura pe care o vezi este osul de jos, orientat, deocamdată, spre interior. Cu timpul, dezvoltarea mușchilor pieptului și abdomenului îi vor regla poziția (dar oricum până atunci va dispărea sub un strat de grăsime)
  • Are scaun moale după fiecare masă. Este absolut normal la un nou-născut și acest lucru se întâmplă deoarece laptele matern este foarte ușor de digerat (la copiii hrăniți cu lapte praf problema aceasta poate fi mai rară). Scaunul la bebeluș este moale datorită faptului că puiul tău are o dietă bazată doar pe lichide.

Sursă: Parents.com
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments