Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 lucruri de care copiii au cea mai mare nevoie pentru a se dezvolta armonios

5 lucruri de care copiii au cea mai mare nevoie pentru a se dezvolta armonios

Copiii au nevoie de câteva lucruri foarte simple pentru a se dezvolta armonios.
A fi părinte nu a fost, nu este și nu va fi niciodată ușor. Dacă nu ești atentă, te vei concentra prea mult asupra unor aspecte ale dezvoltării copilului tău și vei tinde să le ignori pe celelalte. Spre exemplu, mulți părinți acordă o mult prea mare atenție disciplinei, fără să înțeleagă că există alte lucruri mult mai importante pentru copilul lor.
Uneori, ne punem și întrebări precum „Ce fac atunci când copilul meu…” sau „Cum îmi conving copilul să…”, fără să fim conștiente de ansamblul educațional și de irelevanța unui anumit aspect în tot ceea ce înseamnă educația și creșterea unui copil.
Iată câteva lucruri foarte importante de care copilul tău are nevoie pentru a se dezvolta armonios și pentru a se simți mereu în siguranță:
1 Siguranța
Siguranța este una dintre nevoile de bază ale fiecărui om și reprezintă piatra de temelie a unei dezvoltări armonioase. Siguranța la grădiniță, siguranța printre ceilalți copii și siguranța la școală reprezintă doar trei dintre elementele componente ale acestei senzații atât de complexe. Siguranța în sânul familiei este și mai importantă, deoarece familia reprezintă refugiul suprem pentru un copil.
Dacă îți taxezi copilul cu duritate atunci când greșește, nesiguranța lui fizică, dar și cea față de sentimentele pe care le ai pentru el va crește de fiecare dată. Explică-i întotdeauna unde a greșit, fără să țipi la el și oferindu-i soluții.
Există, în plus, și un alt tip de siguranță, care va fi resimțită de copil mai târziu, în adolescență și în perioada studenției. Câți dintre părinții din România știu că pot să-și ajute copilul printr-o astfel de metodă foarte populară în Occident, începând de acum, cu scopul de a le face viața mai ușoară peste câțiva ani?
2 Relația dintre tine și copilul tău
Relația dintre tine și copilul tău va modela modul în care el se va raporta la relațiile cu cei din jur de-a lungul întregii sale vieți. O relație bazată pe ceartă și violență va da naștere unor relații asemănătoare în viața lui, inclusiv la vârsta adultă, cu partenera sau partenerul său de cuplu.
Dacă vei avea cu copilul tău o relație bazată pe empatie, respect și compasiune, acesta va deveni standardul său de raportare la ceilalți, la care nu va renunța niciodată. În plus, dacă vei stabili o astfel de relație cu cel mic atunci când el este doar un copil, el va veni la tine să-ți ceară ajutorul și să-ți comunice problemele sale și mai târziu, chiar și în adolescență, când majoritatea tinerilor se închid în ei înșiși și nu cooperează cu adulții. Totul depinde de tine și totul începe acum.
3 Relația dintre tine și iubitul sau soțul tău
Relația dintre tine și iubitul sau soțul tău, indiferent dacă este sau nu tatăl copilului, va deveni un model pentru cel mic, pe care îl va urma în viață. Părinții fericiți au copii fericiți. Nu uita că ești un model pentru copilul tău în fiecare clipă a vieții tale, așa că ai mare grijă ce exemplu personal îi oferi!
4 Cum te raportezi la ceilalți
Aroganța naște aroganță, lipsa de respect naște lipsă de respect, în timp ce deschiderea generează deschidere, iar politețea generează politețe. Modul în care te raportezi la ceilalți devine un standard pentru copilul tău, la fel cum devine și modul în care relaționezi cu el însuși sau cu partenerul tău de viață. Degeaba îi spui copilului să fie respectuos și empatic cu ceilalți, dacă el nu vede la tine o atitudine asemănătoare. În plus, nimic nu dă naștere unei confuzii mai mari în mintea copilului tău decât să-i spui să facă un lucru, iar tu să faci cu totul altfel decât i-ai pretins.
5 Modul în care ai grijă de tine
Un copil ai căror părinți gravitează mereu în jurul lui ar putea deveni egoist. El învață, astfel, că este cea mai importantă ființă de pe planetă și că este de ajuns să scâncească pentru a obține tot ce își dorește, fără să ofere nimic în schimb. Însă viața nu „funcționează” așa. După cum notam mai sus, copilul are nevoie de modele, iar cel mai puternic model pentru el ești tu însăți. Ai grijă de tine, respectă-ți timpul liber, fă ceea ce îți place și nu-ți ignora pasiunile. În acest fel, copilul tău va vedea cum se comportă un om pasionat și va învăța să-și descopere și el pasiunile.
Foto: shutterstock.com/Alena Ozerova

Comments

comments