Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 metode prin care îți ajuți copilul să-și perfecționeze cititul

5 metode prin care îți ajuți copilul să-și perfecționeze cititul

Metode simple prin care îți ajuți copilul să-și perfecționeze cititul sau, dacă este încă micuț, să-l familiarizezi cu cărțile și să-i cultivi dragostea pentru acestea.

Stabilește o oră la care să-i citești zilnic copilului. Studiile arată că cititul cu voce tare, în mod regulat, are beneficii importante, ajutând copilul să înțeleagă procesul citirii, rolul literelor și al cuvintelor și să-și dezvolte vocabularul. Când citești, urmărește rândul cu degetul arătător. Acest obicei îl ajută pe copil să observe cuvintele, să înțeleagă ce sunt acestea și că au ele au un sens. De asemenea, el descoperă și convențiile cititului: se citește de la stânga la dreapta, de jos în sus, propozițiile sunt formate din cuvinte, frazele pot să depășească un rând și există semne de punctuație. De asemenea, micul vostru ritual zilnic îl va face să-și dorească să citească singur, fără ajutorul tău.

Înconjoară-l de materiale care pot fi citite Stimulează-l să citească punându-i la îndemână cărți, reviste potrivite vârstei și materiale pe care le găsșete atrăgătoare. Pune-le oriunde – în mașină, în baie, dormitor, sufragerie, în bagajul de vacanță etc.
Stabiliți o oră de citit în familie. Fiecare va avea cartea lui – tu, tati, puiul vostru. Pasajele care vi se par interesante le puteți citi cu voce tare, inclusiv copilul dacă știe să citească. Dacă nu, el poate povesti (sau inventa) o întâmplare, făcând conexiuni între fotografiile din cărticica lui. Nu este nevoie să fie o oră, 15-30 de minute în fiecare zi sunt suficiente.
Cititul face parte din viață Demonstrează-i că cititul face parte din zi cu zi. Arată-i că ai nevoie să citești rețete, etichete de produse, instrucțiuni de utilizare, reguli de joc etc.

Ajută-l să descopere biblioteca Aici își alege cărțile, poate pune întrebări despre ele și le poate răsfoi, învață să aibă grijă de ele și să le înapoieze la timp, fără să le rupă filele sau să le mâzgălească.
Autor: Adina Gruia, Foto: 123RF
 

Comments

comments