
Nu apleca urechea la toate „indicatiile” cu care esti asaltata. Retine ca pentru sfaturi avizate despre ingrijirea bebelusului exista medici specialisti si carti de profil. In folclor circula multe mituri, dar noi iti demontam cinci dintre ele.
Mitul 1. E necesar sa-i dai sa bea apa in completarea meselor de lapte.
Realitate: In primele sase luni de viata, bebelusul nu are nevoie decat de lapte – fie matern, fie formula. Introducerea apei sau a altor lichide ii poate da peste cap flora intestinala, formata incomplet la aceasta varsta.
Mitul 2. Obiceiurile alimentare ale mamei produc acnee bebelusului.
Realitate: Nu s-a dovedit stiinţific nicio legatura intre dieta mamei si eruptiile cutanate care pot aparea in prima luna in zona scutecului, pe nas, gat sau alte parti ale corpului celui mic. In realitate, de vina e igiena precara sau o infectie capatata de la mama in timpul nasterii naturale.
Mitul 3. Daca sforaie, inseamna ca a racit.
Realitate: Atunci cand sforaie, nou-nascutul isi curata caile respiratorii si nasul. Astfel, de la o varsta foarte mica, organismul stie cum sa aiba singur grija de el.
Mitul 4. Premergatorul il ajuta sa mearga mai repede.
Realitate: Desi este o modalitate sigura de a invata sa mearga in doua picioare, micutii isi pot pierde increderea de a incerca sa paseasca in lipsa lui. In plus, aceasta practica poate afecta cresterea sau muschii picioarelor.
Mitul 5. In primele 40 de zile de la nastere, bebelusii nu trebuie scosi afara din casa.
Realitate: E adevarat ca un copil nascut de doar cateva zile e mai predispus la infectii cu germeni si bacterii. Daca vremea e frumoasa, il poti scoate in parc pentru o cura de soare si vitamina D, dar evita locurile aglomerate si pe cele insalubre.