Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 motive, care te vor ajuta să alegi jocurile potrivite pentru copii

5 motive, care te vor ajuta să alegi jocurile potrivite pentru copii

Te-ai gândit vreodată de ce jocurile și jucăriile au un rol atât de important în viața copiilor nostri? Cum de un simplu obiect poate deveni, de departe, prietenul cel mai bun și de nedespărțit al unui copil, indiferent de vârsta acestuia? Atașarea emoțională pe care o avem, fiecare dintre noi, pentru un obiect, o persoană dragă sau un animal, ne poate demonstra că avem nevoi, dorințe, preferințe și știm cum să ni le exteriorizăm atunci când este cazul.
Jocurile au deveni pentru copii sursa principală de stimulare, motivare, distracție, care le oferă acestora posibilitatea să se dezvolte în consecință.

Dar, cum știi care sunt cele mai potrivite jocuri pentru copii?

Alegerea jocurilor nu este una simplă și nu se poate face la întâmplare. Nevoile copiilor trebuie atent ascultate și înțelese pentru a reuși, tu, ca părinte, să faci alegerile potrivite, chiar și în materie de jocuri. Pentru a-l ajuta pe cel mic să își consume energia într-un mod constructiv, din care să învețe lucruri noi, fără să se plictisească, dar și pentru a-l motiva și distra în același timp, sunt câteva criterii importante pe care jocurile pe care le cumperi, trebuie să le îndeplinească.
Trebuie să fie variate. Renunță să îi mai cumperi seturi care să conțină jucării la fel ori jocuri, care au aceleași atribuții. În primul rând, copilul se va plictisi mult mai repede de ele, nu își va dori să se joace întotdeauna cu același tip de jucărie și nici nu va aprecia adevărata valoare. Până la urmă, de ce să cumperi același tip de jucărie? Nu poți alege doar pentru că fac parte din categoria jocurilor educative și îi responsabilizează pe cei mici. Alternează utilitatea acestora și încearcă să cumperi întotdeauna jucării diferite, care să îi pună creativitatea la lucru, să își imagineze cum poate corela jucăriile, astfel încat toate să facă parte din același decor pe care și-l pregătește. Este valabil și în cazul jocurilor, alege-le diferit. Poți merge pe un joc static, dar care să îl ajute să se concentreze, precum jocul de șah, ori poți opta pentru un joc de strategie, care să îl antreneze și să îl ajute să descopere lucruri noi.
Să fie schimbătoare. Această abilitate a jocurilor îi ajută pe cei mici să exploreze de fiecare dată ceva diferit. Nu se vor plictisi pentru că vor descoperi ceva nou ori de câte ori asamblează ori desfac o jucărie. Trebuie să aibă componente care să fie ușor detașabile și care să le permită celor mici să se joace în câte feluri vor. Ai grijă doar să alegi aceste jocuri în funcție de vârstă deoarece unele dintre ele, pot avea piese mici, care trebuie asamblate cu grijă și tocmai din acest motiv nu sunt recomandate copiilor mult prea mici.
Să fie simple, dar de efect. Jocurile mult prea complicate îi pot frustra pe cei mici, dacă nu reușesc să le descifreze. Mai mult de atât, nu mulți au răbdarea necesară pentru a termina un joc întreg, dacă acesta este mult prea complex. În același timp, trebuie să fie și de efect pentru a nu se plictisi. Complexitatea jocului trebuie să îi stârnească atenția, să îl motiveze să lupte pentru a-l termina și să îi răsplătească efortul depus. Cine a spus că este ușor să alegi o jucărie bună?
Să îl ajute să își exerseze abilitățile practice. Trebuie să fie un joc, care să îl implice în mod direct, care să îi pună în evidență calitățile, dar și care să îl ajute să își descopere eventualele  pasiuni. De exemplu, cumpără-i o bucătătrie de jucărie sau instrumente medicale, ustensile de reparat, de construit, orice joc ori jucărie practică.
Să nu fie prea costisitoare din punct de vedere financiar. În primul rând, vârsta este primul criteriu după care trebuie să te ghidezi atunci când vrei să cumperi un joc. Dacă copilul este prea mic, acesta nu va avea nici răbdare, nici stare să își ocupe timpul cu o singură jucărie, deci, de ce să irosești prea mulți bani atunci când nu este necesar? Jucăriile ori jocurile scumpe sunt acelea care implică și o anumită tehnologie, care de multe ori, nu durează atât de mult până se strică. După devin complet inutile, iar copiii nici nu le mai bagă în seamă.
sursa Digital workforce
sursa foto: https://www.pexels.com

Comments

comments