Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 motive pentru care copilul de 3-4 ani este o permanenta sursa de surprize

5 motive pentru care copilul de 3-4 ani este o permanenta sursa de surprize

Varsta 3 – 4 ani aduce repere speciale in dezvoltarea copilului, lucruri care iti transforma micutul intr-unul dintre cei mai isteti si mai amuzanti copilasi.

"Abilitatile lingvistice, sociale si motorii se dezvolta exponential la aceasta varsta”, explica Mike Assel, profesor la  Universitatea din Texas Health Science Center (Houston).

Chiar sub ochii tai, copilul devine mai expresiv, independent si grijuliu.

Limbajul se dezvolta mult la varsta prescolara

"Copiii trec printr-o explozie a abilitatilor verbale", spune dr. Assel. In timp ce un copil de 2 ani utilizeaza in general "formulari Tarzan" ("suc!”, „vreau baie!"), copilul aflat la varsta prescolara incepe sa vorbeasca in propozitii complete, este capabil sa-si descrie sentimentele, raspunde la intrebari mai adecvat, foloseste cuvinte noi si spune lucruri amuzante.

Ba, mai mult, nu se mai limiteaza doar la a repeta, el incepe sa-ti demonstreze ca intelege mai bine felul in care functioneaza lumea.

  • Corectarea tulburarilor de limbaj

Isi perfectioneaza noi abilitati

Abilitatile motorii fine se dezvolta rapid la aceasta varsta. Jucariile pentru copii nu servesc doar pentru distractia si ocuparea timpului, ci si pentru dezvoltarea abilitatilor motorii.

 "Copiii se descurca sa-si incheie nasturii la haine, se spala pe maini, manevreaza lingura, desi ar putea avea nevoie in continuare de ajutor", spune Laura Stout Sosinsky, profesor asistent de psihologie la Universitatea Fordham (New York City).

Daca pana acum puiul tau a fost dependent de tine, acum isi demonstreaza independenta si faptul ca-si poate asuma sarcini. "La 3 – 4 ani isi poate strange jucariile, duce hainele murdare in cosul de haine sau te ajuta sa speli vasele”, mai spune dr. Assel.

Devine empatic

La aceasta varsta, copilul isi intelege propriile sentimente, dar si pe cele ale oamenilor din jur.

Varsta lui „de ce”

Copil de 3 – 4 ani este la varsta intrebarilor si a acumularii de informatie. Intrebare „de ce?” reprezinta modul lui de a cladi o baza de cunostinte si de invatare despre lume.

Despartirile sunt mai usoare

La varsta prescolara, copilul incepe sa inteleaga concepte abstracte, cum ar fi timpul, iar despartirile devin putin mai usoare. "Prescolarii se acomodeaza mai bine cu plecarea parintilor. Cand copilul stie ca te vei intoarce in curand, poate sa spuna la revedere mult mai usor”.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns