
Cel mai probabil, aveți deja un parc preferat în care mergeți la final de săptămâna sau în zilele însorite. Locul de joacă oferă contextul perfect pentru ca prichindeii să socializeze și să exploreze jocuri active, care îi vor ajuta să se dezvolte din toate punctele de vedere.
Înainte să plecați însă spre locul de joacă este bine să îți iei câteva măsuri de precauție și siguranță:
- Îmbracă-l potrivit
Copiii aleargă mult la joacă, așa că este important ca hăinuțele în care îl îmbraci să fie confortabile, elastice și să îi permită să se miște. De asemenea, ele trebuie să fie dintr-un material de calitate, care să absoarbă transpirația, dar să fie accesibile ca preț, astfel încât să nu te deranjeze dacă se murdăresc sau se rup. Alege una dintre aceste perechi de pantaloni de trening din bumbac, care îi vor ține de cald, dar lasă și pielea să respire.
De asemenea, ar fi bine să eviți hainele care au bretele sau curele, pentru că acestea riscă să se agațe sau să se prindă în echipamentele de la locul de joacă.
- Verifică leagănele și toboganele
Înainte să-ți lași copilul să se dea în leagăne, verifică dacă sunt ruginite și bine prinse, iar în cazul toboganelor uită-te după rupturi în care s-ar putea agăța sau juli. Nu e cazul să te transformi într-un părinte excesiv de protector, dar astfel de măsuri de precauție vor preveni incidentele și vei sta mai liniștit cu gândul că puiul tău e în siguranță.
- Stabiliți de acasă un set de reguli
Copiii înțeleg regulile, dacă le explici de dinainte ce au voie și ce nu au voie să facă. Stabiliți încă de acasă cât timp veți sta la locul de joacă, învață-l să aibă grijă unde își lasă jucăriile, să ceară voie înainte să se joace cu lucurile altor copii și să-și aștepte rândul la leagăne sau tobogane.
- Stai mereu cu un ochi pe cel mic
Nu este nevoie să fii la un metru de copilul tău în permanență, dar trebuie să-l ai mereu în raza ta vizuală. Nu ruga un alt părinte să îți supravegheze copilul cât faci altceva, chiar dacă știi că nu va dura mult. Nimănui nu îi convine să poarte asupra lui responsabilitatea copilului altcuiva, deci nu pune un alt părinte în această situație.
- Păstrează în geantă un mic kit de prim-ajutor
Oricâte măsuri de siguranță ți-ai lua, mici incidente se mai întâmplă. Copiii cad, se julesc, se agață sau se zgârie, așa că este bine să ai mereu la tine un dezinfectant fără alcool, care să nu usture, și câțiva plasturi cu rivanol. O julitură nu trebuie să strice o zi frumoasă de joacă, iar dacă te pregătești din timp nu veți fi nevoiți să plecați acasă pentru a trata o mică zgârietură inofensivă.
Nu uita să îi lași și libertate celui mic și nu îl cocoloși excesiv. Lasă-l să aleagă singur în ce vrea să se dea și cu ce jucării vrea să se joace în ziua respectivă și încurajează-l să fie el însuși responsabil. Astfel, vă veți bucura împreuna de zile distractive la locul de joacă și vă veți întoarce de fiecare dată cu plăcere.
Sursă foto: Shutterstock