Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 sfaturi pentru a creste un copil independent

5 sfaturi pentru a creste un copil independent

Responsabilizează-l: Micile treburi casnice potrivite vârstei sunt importante pentru că îl învață că orice acțiune are și urmări: se joacă, dar și strânge după el. Activități ușoare, precum aranjatul patului sau strânsul jucăriilor, sunt simplu de realizat și ușor de înțeles de copil (dacă sunt comunicate direct și clar, deoarce o formulare precum „fă-ți ordine în cameră” s-ar putea să fie vagă pentru micuț).

  • Ce nu e nevoie sa corectezi la copil

Oferă-i spațiu: Indiferent de vârstă, să-ți lași copilul să facă unele lucruri și singur este vital pentru independența lui. Decizii simple, ca alegerea hainelor pe care vrea să le îmbrace (chiar dacă nu e ce ai vrea tu), trebuie încurajate, astfel va căpăta încredere și va învăța să gândească singur, nu doar să asculte de tine.
Lasă-l să (mai și) greșească Desigur, în chestiuni care nu-i pun în pericol siguranța! Greșind și convingându-se pe propria piele de urmările pe care le au faptele sale poate învăța lecții prețioase de viață.

  • 5 pasi sa ai un copil fericit

Ajută-l cu măsură: Dacă are nevoie de ajutor la ceva, oferă-i-l atât cât îi trebuie pentru a se descurca, controlează-ți impulsul de a rezolva tu problema în locul lui: ca să-și pregătească singur micul dejun, pune-i la îndemână ingredientele, de pildă iaurt și cereale. Va fi mândru că a reușit să se descurce singur (și, cine știe, poate mai târziu acest obicei îl va opri să apeleze la fast-food).

Învață-l cum să-și rezolve problemele Dacă vine la tine cu o situație pe care tu știi că este în stare să o rezolve, oferă-i indicii în loc de soluții. Să descopere cum se poate ajunge de la o problemă la soluția acesteia devine un exercițiu din ce în ce mai important odată cu trecerea timpului și este un bun antrenament pentru o personalitate independentă. Asigură-l totuși că vei fi întotdeauna lângă el dacă va avea nevoie de ajutor.
Foto: Guliver/ Thinkstock

Comments

comments