Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 sfaturi valoroase de la consultanții în lactație. Alăptarea va fi floare la ureche de acum

5 sfaturi valoroase de la consultanții în lactație. Alăptarea va fi floare la ureche de acum

Orice mamă își face griji cu privire la hrănirea bebelușului, însa cu ajutorul sfaturilor de la consultanții în lactație poți preveni orice dificultate legată de alăptare.
Laptele matern este un aliment minune care îi va furniza bebelușului toți nutrienții de care are nevoie pentru a se dezvolta din toate punctele de vedere. Pediatrii recomandă alăptarea timp de cel puțin un an, însă multe mame opresc alăptarea din varii motive. Dacă vrei să îți alăptezi copilul pe toată perioada recomandată și să preîntâmpini eventuale probleme, specialiștii în lactație au câteva sfaturi prețioase pentru tine. Iată ce trebuie să știi:

  • Grija pentru tine și organismul tău este esențială. Ce trebuie să faci în perioada alăptării

Un sfat de care orice mamă ar trebui să țină cont este să aibă grijă de propria sănătate. O alimentație sănătoasă, odihnă ori de câte ori este posibil și binemeritate pauze de relaxare – toate aceste aspecte contribuie la starea de spirit și la sănătatea fizică a mamei.
Toate mămicile trebuie să știe că atunci când se neglijează pe ele – nu se odihnesc suficient, sar peste mese și uită să se deconecteze din când în când, corpul lor va avea de suferit. E suficient să ai în casă un astfel de aparat indispensabil proaspeților părinți ca să îți poți acorda câteva clipe de relaxare.
Cu ajutorul lui, copilul are la dispoziție prețiosul lapte matern chiar și când mama doarme sau pur și simplu și-a luat puțin timp pentru ea însăși. Este extrem de util și pentru mamă și pentru bebe, comod și foarte ușor de folosit. Dacă îți dorești să ai un organism suficient de puternic pentru a-i oferi lapte copilului vreme îndelungată, trebuie neapărat să ții cont de acest sfat.

  • Continuă alăptarea chiar și dacă ți se pare că nu ai lapte suficient

Unele mămici vor observa că au din ce în ce mai puțin lapte și vor fi nevoie să apeleze la completări cu formule. Există perioade în care laptele este mai puțin, însă acesta nu este un semn că trebuie să renunți definitiv la hrănirea la sân.
Cantitatea de lapte se reglează după principiul cererii și ofertei, așa că dacă vei continua cu alăptarea, cantitatea se va ajusta de la sine. Mai mult decât atât, dacă observi că ea începe să scadă, ar trebui să îl hrănești pe bebe mai des sau să folosești pompa de sân mai des, tocmai pentru a stimula producția de lapte.

  • Încearcă să alăptezi în prima oră de la naștere

Pentru ca organismul tău să aibă un start bun pentru alăptare, încearcă să hrănești copilul chiar din prima oră de la naștere. Vei avea o cantitate foarte mică de lapte – câțiva mililitri de colostru – însă producerea lui așa încât să satisfacă pe deplin nevoile copilului va începe în scurt timp.

  • Nu ignora iritațiile de la nivelul sânilor

Multe mame ignoră iritațiile apărute în perioada alăptatului considerându-le normale și suportând pur și simplu neplăcerile de dragul copilului. Alăptatul nu trebuie să fie dureros și incomod, ci o experiență plăcută. Cremele cu lanolină sau uleiul de cocos sunt remedii foarte eficiente pentru a preveni și trata iritațiile. Folosește-le cu încredere între alăptări și nu exagera cu spălarea (mai ales cu geluri sau săpunuri cu mult parfum) în zonele respective pentru a nu irita și mai mult pielea sensibilă a sânului.

  • Cere ajutor când ai nevoie de el

Nimeni nu s-a născut învățat și nu este nimic rușinos în a cere ajutorul când vine vorba despre alăptat. Pot apărea dificultăți pe care doar un consultant în lactație sau un medic are puterea să le rezolve. Condiția este să ceri ajutorul. Multe mame se învinuiesc pe ele însele atunci când apar probleme de alăptare, însă dacă nu ceri ajutor și tu și bebelușul veți avea de suferit.  
 
Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments