Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 tehnici verificate prin care să stimulezi inteligența copilului

5 tehnici verificate prin care să stimulezi inteligența copilului

Ca părinte, vrei să-i oferi celui mic cât mai multe șanse în viață. E și firesc, deci, să vrei să-l ajuți încă de pe acum să devină mai inteligent.
Dacă-l lași în fața televizorului sau îl pui să urmărească programe de tip Baby Einstein, nu vei rezolva nimic. Dimpotrivă, conform unui studiu realizat la Universitatea din Washington,  vizionarea unor astfel de programe mai degrabă îl va împiedica pe cel mic să îşi dezvolte limbajul la timp.
Ai putea aplica, însă, aceste tehnici deja verificate pentru stimularea inteligenței copilului:  

  1. Ia-i jucării interactive, care să-l ajute să învețe

Cu mașinuțe și păpuși nu poți stimula dezvoltarea inteligenței copiilor. Eficiente, dar și mult mai interesante pentru ei ar fi jocurile interactive, adaptate vârstei. Pe lângă că îi vor ține ocupați, acestea îi vor și ajuta pe cei mici să își formeze diverse deprinderi de bază.
Copiilor cu vârste de până la 5 ani, spre exemplu, le place să demonteze și să reasambleze lucruri. Pentru ei, ai putea alege astfel de jucării cu eficiență verificată în timp. Se desfac în cărămizi mai mari sau mai mici, pe care cel mic le va putea folosi, ulterior, pentru a construi alte și alte jucării. Psihologul Amy Sheldon de la John Hopkins for Talented Youth din Statele Unite spune că astfel de jocuri  îi măresc capacitățile cognitive celui mic și îl fac perseverent, încă de mic.

  1. Încurajează-l să participe la lectura poveștilor

Descoperirile unor oameni de știință de la Universitatea de New York demonstrează că cititul interactiv stimulează dezvoltarea inteligenței copilului. Cercetătorii au descoperit, mai exact, că IQ-ul unui copil cu vârstă de până la 4 ani crește cu 6 puncte, dacă acesta este implicat activ în citirea cărților de povești.  
În consecință, în timp cei îi citești Ridichea uriașă sau Punguța cu doi bani, încurajează-l să pună la îndoiala, cu voce tare, plauzibilitatea existenței unei legume atât de mari sau a unei păsări care cere bani.   

  1. Asigură-te că face suficientă mișcare

Orice învățător sau profesor de școală gimnazială îți poate spune că cel mic va fi mai receptiv după ce a făcut efort fizic. Iar creșterea capacității de concentrare este doar unul dintre beneficiile sportului. Uite-le pe celelalte.
Un studiu realizat de cercetători olandezi arată că acei copii care au acces la săli și terenuri de sport obțin note mai bune. Secretul constă în faptul că mișcarea îi ajută să se relaxeze și să își folosească mai eficient capacitățile intelectuale. Iar activitatea cerebrală intensă și fructuoasă stimulează dezvoltarea capacităților cognitive.
Cercetătorii din Olanda n-au descoperit, încă, și de câtă mișcare ar fi nevoie pentru ca cei mici să devină mai inteligenți. Oricum, câteva zeci de minute de sport pe zi ar trebui să fie suficiente, la început.

  1. Îndrumă-l spre muzică

Lecțiile de muzică pot crește capacitatea cerebrală a copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani,  se arată într-un studiu realizat la Universitatea din Toronto. Cercetătorii au măsurat IQ-urile unor copii, după care i-au împărțit pe copii în 3 grupe. Unii au luat lecții de muzică, alții de actorie, iar cei din a 3-a grupa n-au primit nicio instruire. La finalul experimentului, cea mai mare creștere de IQ s-a înregistrat în cazul copiilor care luaseră lecții de muzică.
Indicat ar fi, deci, să îi asiguri copilului o educație muzicală. Nu te lăsa descurajată cu una, cu două. Dacă nu-l atrage niciun instrument, l-ai putea înscrie la lecții de canto sau la cor.

  1. Dă-i suplimente nutritive eficiente

Alimentația echilibrată pe care i-o asiguri, în fiecare zi, ar putea să nu fie suficientă pentru a-l ajuta să își atingă potențialul. Ar putea fi nevoie de suplimente alimentarea. Uite cum să le alegi pe cele mai bune.
Cercetători americani au desfășurat o analiză în urmă căreia au ajuns la concluzia că singurele suplimente alimentare care și-au dovedit eficiența în stimularea inteligenței copiilor sunt cele cu acizi grași Omega-3.
Autorii studiului susțin că, dacă mamele au un aport de 1g de acizi grași pe zi, în timpul sarcinii și al alăptării, IQ-ul copilului ar putea crește cu 3,5 puncte. În plus, copii cărora li s-au administrat acizi grași vreme de 3 luni, înainte de împlinirea vârstei de 3 ani, aveau un IQ mai mare cu 6,5 puncte față de cei care nu avuseseră acces la suplimentul alimentar.  
Iată că există câteva tehnici verificate la care ai putea apela pentru a stimula dezvoltarea inteligenței copilului tău. După cum vezi, niciuna nu presupune mari cheltuieli și nici eforturi ieșite din comun.
 
Sursă foto: Shutterstock

Comments

comments