Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 5 transformări neașteptate după sarcină, despre care nimeni nu vorbește

5 transformări neașteptate după sarcină, despre care nimeni nu vorbește

Un copil îți schimbă complet viața, dar și corpul.
Când ai aflat că ești însarcinată, ai așteptat cu nerăbdare momentul în care îți vei ține pentru prima dată bebelușul în brațe și ai numărat zilele până când vei naște. Cu siguranță, corpul tău a trecut prin câteva transformări semnificative, unele anticipate, altele mai puțin. Chiar dacă merită să treci prin ele pentru a aduce pe lume un bebeluș, este bine să știi exact la ce să te aștepți după ce naști, în special în ceea ce privește schimbările corpului tău:
Burtica nu se retrage miraculos după naștere
Cele mai multe femei se așteaptă ca abdomenul lor să arate la fel ca înainte, imediat ce au născut. Însă durează în jur de 6-8 săptămâni până când uterul revine la dimensiunile de dinainte de sarcină. Pe lângă asta, abdomenul tău s-ar putea să arate complet diferit, chiar și după ce ajungi din nou la greutatea pe care o aveai înainte să rămâi însărcinată.
Presiunea de a arăta exact ca înainte este resimțită de foarte multe mămici, însă adevărul este că excesul de piele sau vergeturile sunt lucruri cu care se confruntă orice femeie care a trecut printr-o sarcină. Fiecare corp poartă diferit o sarcină și cum vei arăta nu ține întotdeauna de cât de în formă erai sau cum te-ai alimentat în cele 9 luni. Dacă vrei să scapi de orice complex, este bine să știi că există o procedură numită abdominoplastie, cu ajutorul căreia vei scăpa imediat de excesul de piele și abdomenul tău își va recăpăta fermitatea rapid.
Libidoul va fi foarte scăzut în primele luni după naștere
Multe dintre proaspetele mămici se confruntă, după naștere, cu o lipsă a apetitului sexual, care poate dura până la un an. Noile responsabilități, lipsa somnului și oboseala constantă, grijile pe care ți le faci în legătură cu sănătatea bebelușului, dar și depresia post-partum cu care se luptă multe mame au ca efect o scădere a libidoului. În plus, au loc și schimbări la nivel hormonal: estrogenul din organism revine la normal destul de brusc după ce ai născut. Vestea bună este că organismul tău se va obișnui în timp cu aceste transformări, iar apetitul tău va reveni în câteva luni, așa că cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te bucuri de afecțiunea partenerului și să nu simți presiunea de a planifica momentele intime.
S-ar putea să porți un alt număr la pantofi
Pe parcursul sarcinii, retenția de apă din organism este principalul motiv pentru care ți se umflă picioarele. Orice femeie însărcinată se confruntă cu această problemă, într-o oarecare măsură. În mod normal, te-ai aștepta ca după sarcină picioarele tale să își revină complet, însă acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile. Multe femei constată că poartă un număr mai mare la pantofi, iar asta depinde mai ales de câte kilograme a luat în timpul sarcinii. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă ca o femeie însărcinată să ia între 11 și 15 kilograme în sarcină. Ce depășește aceste valori înseamnă greutate în plus pe picioarele tale, iar excesul de kilograme poate duce la aplatizarea arcului piciorului.
Pe lângă asta, și schimbările hormonale sunt vinovate pentru cum vor arăta picioarele tale. Un hormon numit relaxină, pe care organismul îl secretă în timpul sarcinii, te pregătește de naștere, relaxându-ți ligamentele, însă nu numai în zona pelvisului, ci în tot corpul, inclusiv la nivelul picioarelor și tălpilor.
Sânii tăi ar putea arăta complet diferit și nu neapărat mai mari
Multe femei se așteaptă să poarte o cupă mai mare la sutien după naștere, dar acest lucru se întâmplă doar cât timp alăptează. După ce încetezi alăptarea, sânii tăi vor reveni la dimensiunea de dinainte de sarcină și, în plus, este posibil să se lase puțin. Nu numai sarcina și alăptarea sunt însă de vină pentru sânii lăsați. Un studiu din 2008, realizat pe 93 de femei, a descoperit că alți factori care influențează fermitatea bustului sunt numărul în plus de kilograme, pierderile bruște în greutate, numărul de sarcini, fumatul, vârsta, dar și mărimea sânilor. Astfel, dacă nu aveai un bust foarte generos, ai șanse mai mici ca sânii tăi să se lase după sarcină.
Părul și pielea ta își pierd strălucirea
Hormonii secretați în timpul sarcinii dau impresia că femeia strălucește. După naștere, când nivelul hormonilor din organism revine la normal, acest efect dispare. Iar asta nu este tot: multe femei se confruntă cu o cădere mai accentuată a parului, în special în primele cinci luni de la naștere. Un medic explică, pentru Webmd, că acest lucru se întâmplă deoarece, în timpul sarcinii, estrogenul împiedică enorm căderea părului. După ce ți-ai adus bebelușul pe lume, iar nivelul de estrogen scade, vei avea senzația că părul ți se rărește foarte mult, însă acest fenomen nu va dura mai mult de câteva luni. Te poți aștepta ca podoaba ta capilară să revină la normal în maximum un an.
 
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Maria Evseyeva

Comments

comments