Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 6 lucruri prin care dezvolti istetimea copilului

6 lucruri prin care dezvolti istetimea copilului

 Alăptează

Alăptarea este o sursă naturală de hrană, o soluţie pentru întărirea imunităţii bebeluşului şi un mod de comunicare şi legătură afectivă între mamă şi copil. În plus, studiile derulate pe această temă arată că bebeluşii alăptaţi dezvoltă un coeficient de inteligenţă superior celorlalţi copii, sunt mai afectuoşi şi mai echilibraţi psihic. Astfel, CNN.com a publicat recent rezultatele unui studiu realizat începând din anul 1982, când 5900 de proaspete mame au fost întrebate dacă vor alăpta sau nu. Studiul a continuat, copiii acestora fiind urmăriţi până la maturitate, în jurul vârstei de 30 de ani. Cercetătorii s-au arătat foarte mulţumiţi de faptul că au putut urmări 65 la sută dintre copiii născuţi în 1982 de mamele intervievate şi au observat că cei care au fost alăptaţi au obţinut până la 30 de ani rezultate, educaţie, venituri mai mari decât restul. Una dintre explicaţiile oferite este faptul că laptele matern este bogat în acizi graşi polinesaturaţi cu catenă lungă, esenţiali în creşterea şi dezvoltarea creierului.
Cântă-i
Învaţă cât mai multe cântece, inventează altele, dar important este să-i cânţi! Cercetările din domeniu sugereaza că muzica este eficientă în învăţare, că ritmul muzicii influenţează în mod pozitiv procesul de învăţare a matematicii. Muzica nu doar dezvoltă isteţimea copilului, dar are şi un efect benefic asupra dezvoltării bebeluşului si copilului, fiind studii care subliniază efectele pozitive ale muzicii asupra micuţului aflat în burtica mamei. Muzica stimulează mişcările fătului în uter şi reglează bătăile inimii.
Citeşte-i
Poveştile repetate, chiar şi unui bebeluş de 8 luni, îl ajută să se familiarizeze cu limba vorbită, să recunoască cuvintele – un pas important în învăţarea limbajului. Într-o prima etapă va adora cărticelele cartonate, cu ilustraţii simple, viu colorate, apoi vei putea trece la povestioare simple şi, treptat, la poveşti mai complexe, cu personaje de basm. Nu uita să-i citeşti copilului pentru că acest ritual este şi un exerciţiu excelent pentru stimularea imaginaţiei copiilor şi, în plus, vocea mamei, caldă şi familiară, îi relaxează.

Realizaţi experimente
Dacă e mai mărişor, prin grupa mijlocie sau mare, realizaţi împreună experimente. Experimentele îmbină joaca cu descoperirea şi învăţarea, stimulează curiozitatea, îl fac pe copil să-şi pună întrebări despre lucrurile din jur şi să caute răspunsuri. Puteţi încerca să fiţi creatorii ploii sau să confecţionaţi un balon care se umflă singur.
Schimbă decorul sau locul lucrurilor prin casă 
Nu ţi s-a întâmplat niciodată să mergi pe o stradă pe care o ştiai, să străbaţi un cartier familiar, dar să ai impresia că nu mai recunoşti locul şi să fii dezorientată? Acesta este un exerciţiu special gândit pentru astfel de situaţii şi îl vor ajuta pe copil să perceapă rapid modificările şi să identifice noua ordine a lucrurilor. Muta fotoliile prin casă, schimbă poziţia scăunelului său şi a altor obiecte şi lasă-l să observe singur schimbările şi să găsească lucrurile.
Hrăneşte-l sănătos
Include în alimentaţie somon, ouă, cereale integrale, fructe intens colorate, acestea fiind alimente care „ascut” mintea copilului.
 
Foto: Guliver/ Thinkstock

 

Comments

comments