Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 6 situatii in care se recomanda cezariana

6 situatii in care se recomanda cezariana

În ambele cazuri, cel care decide dacă, pentru binele copilului și pentru evitarea diverselor complicații la naștere, se impune cezariana este medicul. Odată travaliul început, metoda recomandată este nașterea vaginală, dar există și situații în care devine clar faptul că acest lucru nu este posibil și atunci se impune cezariana.
Motivele cel mai întâlnite sunt:

  • Travaliul durează prea mult sau capul copilului este prea mare pentru a ieși prin pelvis (disproporție cefalo-pelvică). În jur de 30% din cezariene se fac din aceste două motive.
  • Se constată stres fetal: probleme cu ritmul cardiac, prolaps de cordon ombilical (cordonul alunecă prin col și prin vagin înaintea copilului, greutatea lui va apăsa pe cordonul, acesta este comprimat, lucru care duce la întreruperea circulației sângelui prin cordon în timpul nașterii, când fătul are încă nevoie să primeasca de la mamă sânge oxigenat), dezlipire de placentă (părți din placentă se desprind de peretele uterin).

Pe de altă parte, dacă medicul recomandă în avans cezariana, înseamnă că există complicații care fac nașterea normală dificilă sau chiar pun în pericol viața fătului și a mamei. Iată câteva exemple:

  • Ai mai făcut o cezariană. Deși este posibil să naști normal după operație, 80% dintre femei apelează la cezariană și pentru a doua naștere.
  • Pozițiile fătului la naștere  Copilul este așezat într-o poziție dificilă, care determină complicații – travaliu prelungit și dureros și, în unele situații, cezariana este obligatorie.
  • Dezlipire de placentă în sarcină avansată sau placenta praevia ( în mod normal, placenta se dezvoltă în partea superioară a uterului, însă accidental se poate dezvolta și în partea inferioară. Acest lucru este de obicei depistat la ecografia din săptămâna 20 de sarcina. Dacă se contată această problemă, vei repeta ecografia mai târziu. Din fericire, pe măsura ce uterul se mărește, majoritatea placentelor „urcă” spre partea superioară. Totuși, unele dintre ele rămân inserate jos, acoperind orificiul intern al colului uterin (placenta praevia). În acest caz, ieșirea copilului este blocată și este necesară cezariana. De asemenea, se pot produce hemoragii puternice.
  • Aștepți gemeni sau mai mulți copiii. Nașterea mai multor copiii este posibilă pe cale vaginală, însă este preferată cezariana pentru a-i putea monitoriza mai bine pe micuți.

Unele femei aleg cezariana din alte motive. Vor să aibă un plan exact pentru nașterea copilului sau din cauza fricii de durera unei nașteri normale, însă majoritatea medicilor evită să recomande realizarea unei cezariane doar din motive de comoditate a mamei. Printre altele și pentru că cezariana presupune o operație abdominală majoră, iar anestezia și infecțiile ulterioare pot cauza mai târziu probleme. Și perioada de recuperare este mai lungă și mai inconfortabilă, iar alăptatea poate fi mai dificilă în primele săptămâni după naștere.
Articol preluat de pe Parents.com, Traducere: Adina Gruia, Foto: Guliver/ Thinkstock
 
 

Comments

comments