Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Epidemie de rujeolă în România: 675 de cazuri în primele opt luni ale anului!

Epidemie de rujeolă în România: 675 de cazuri în primele opt luni ale anului!

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății.

Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă: 675 de cazuri confirmate, două decese, un al treilea deces suspect, față de doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, înregistrate anul trecut.

„Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an”, se spune în comunicatul de presă al ministerului.”Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați.”

Ministerului Sănătății face un apel către părinți  de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.
Distribuția cazurilor de rujeolă pe județe:
– la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)
– județul Mureș (145 cazuri)
– județul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)
– județul Timiș (71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)
– județul Suceava (27 cazuri)
– județul Brașov (33 cazuri)
– județul Sălaj (7 cazuri)
– județul Hunedoara (14 cazuri)
–  județul Caraș- Severin (13 cazuri)
– județul Alba (3 cazuri)
Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) si din județele:
– Bacău (3 cazuri)
– Bihor (1 caz)
– Constanța (3 cazuri)
– Dâmbovița (2 cazuri)
– Giurgiu (1 caz)
– Mehedinți (1 caz)
– Neamț (2 cazuri)
– Olt (2 cazuri)
– Sibiu (3 caz)
– Vaslui (1 caz)
Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.
Sursă: comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Foto: www.pixabay.com

Comments

comments