
Recomandările de mai jos, care vin de la specialiști în domeniu citați de site-ul Parents.com, vizează întrebările și situațiile care pun probleme proaspeților părinți. Prin urmare, dacă aștepți un bebe sau ai devenit mămică de puțin timp, îți vor fi de folos.
Întrebări și răspunsuri: ce trebuie să știe viitoarea sau proaspăta mămică
#1 Biberonul trebuie sterilizat după fiecare utilizare?
Într-o lume ideală, da. Dar cum lucrul acesta nu este neapărat realist, se recomandă spălarea biberonului cu apă și săpun după fiecare utilizare, iar sterilizarea să se facă seara, în acest fel bacteriile și virusurile care se pot transmite la copil fiind distruse. Foarte importante sunt spălatul pe mâini și buna igienă, iar curățarea suzetei de către mamă în gura ei este un obicei nerecomandat, deoarece gura omului este locul în care se dezvoltă numeroși germeni.
#2 O să mai dorm toată noaptea?
Nu te speria, vei ajunge să dormi din nou toată noaptea, dar va mai dura ceva. Mulți bebeluși de două luni dorm aproximativ 5 ore înainte să se trezească să mănânce, interval care se lungește la 8-12 ore pe la patru luni. Dar chiar și așa, acest lucru nu înseamnă obligatoriu somn de noapte, deoarece ar putea fi vorba de un somn de la ora 19 la 3 dimineața. Bebelușii încep să doarmă până dimineața de pe la 5 luni.
#3 Îl răsfăț pentru că îl țin în brațe?
Nu, ținutul în brațe este necesar copilașului. Bebelușii trebuie ținuți în brațe, aspect confirmat și de evoluționiști – altfel nu ar fi atât de drăgălași și irezistibili (altfel spus, drăgălășenia beblușului este o formă de apărare, în acest fel asigurându-se că va fi protejat și îngrijit de adult, că va avea parte de afecțiune). Chiar dacă în timpul zilei copilul este purtat de mamă și aproape nedezlipit de ea, în timpul nopții trebuie învățat altfel. Bebelușului care este învățat să adoarmă în brațe sau legănat îi este greu să se obișnuiască să adoarmă singur atunci când se trezește în toiul nopții. Soluția este să-l pui să doarmă în pătuț înainte de a fi complet adormit și să-l lași să învețe singur acest proces.
#4 Este normal să aibă scaun verde?
Da. Nu este o problemă, spun specialiștii, dacă scaunul bebelușului este verde (ceea ce înseamnă că este evacuat prea repede prin intestin, fără ca bila să-i mai schimbe culoarea în cea obișnuită), galben deschis sau cu muștarul de Dijon, cu semințe mărunte. Trebuie să iei legătura cu medicul dacă este alb și cu o consistență calcaroasă, gros și negru sau roșu. Evită să numeri de câte ori are scaun – fie că are de 10 ori pe zi, fie că este de câteva ori pe săptămână – și să devii obsedată de acest aspect. Mai important este ca bebelușul tău să ude cel puțin șase scutece pe zi, ceea ce indică faptul că este bine hidratat și obținerea nutrienții de care are nevoie.
# 5 Este întotdeauna contraindicat să trezești copilul?
Există cazuri în care acest lucru este benefic, de pildă dacă bebelușul nu ia în greutate. În acest caz, s-ar putea să fii sfătuită să-l trezești la intervale regulate pentru a-l hrăni. De asemenea, poate fi o strategie bună să-l trezești înainte ca tu să mergi la culcare (iar el este suficient de treaz pentru a suge sau a-și bea lăpticul din sticluță), pentru a dormi mai mult în timpul nopții.
#6 De câte straturi de îmbrăcăminte are nevoie bebelușul ca să-l scot la plimbare?
Dacă te întrebi cum îmbraci bebelușul, răspunsul este următorul: cu un strat de haine în plus față de ce porți tu. Dacă tu ai o cămașă și o geacă subțire, copilul are nevoie de acestea, plus o păturică. Recomandarea nu se aplică dacă îl ții într-un sistem de purtare și este lipit de tine, deoarece căldura corpului tău îl va ajuta să-și mențină temperatura corporală.
#7 Dacă beau un pahar de vin, nu am voie să alăptez?
Nu este exclus. Alcoolul se varsă în laptele matern imediat ce este consumat și este nevoie de 2-3 ore pentru a fi eliminat. Deci, dacă îl bei imediat după ce alăptezi, nu ar trebui să ai probleme dacă alăptarea următoare este peste trei ore, dar dacă bebelușul este alăptat mai devreme, dacă este vorba de mai mult decât un pahar de vin sau ai consumat o băutură cu conținut mare de alcool, trebuie să folosești pompa de sân și să arunci laptele – pentru a preveni angorjarea sânilor – și să-ți hrănești puiul cu lapte colectat anterior sau cu lapte-formulă.
Sursă: Parents.com
Adaptare: Adina Gruia
Foto: Thinkstock/ Guliver