Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 7 lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

7 lucruri pe care le poți face pentru copilul tău

Nu-ți forța copilul să devină ce visezi tu să fie! Pătrunde-i tainele, lasă-l să se descopere și arată-i că-l iubești orice s-ar întâmpla.
Joacă-te cu el, dar lasă-l să-și aleagă și singur activitatea. Nu-l forța să accepte regulile tale de joc, lasă-l să le hotărască și el pe ale lui și distrați-vă!
Ai încredere în tine! Nimeni nu-ți cunoaște copilul mai bine decât tine, așa că ai încredere în instinctele tale când vine vorba de sănătatea și starea lui de bine. Dacă ai impresia că ceva e în neregulă, este foarte posibil să fie adevărat.

Ești un părinte bun atunci când îți respecți copilul, când îi arăți aceeași considerație pe care i-o arăți unei persoane adulte, pe care o stimezi.Vorbește-i politicos, ține cont de opiniile lui, acordă-i atenție când îți împărtășește sentimentele, tratează-l cu îngăduință și încearcă să-i satisfaci dorințele, atunci când este posibil. Relația ta cu propriul copil este fundația pe care se vor construi relațiile lui cu ceilalți.
Relația dintre părinte și copil se sprijină, în primul rând, pe dragoste. Acest sentiment trebuie să rămână continuu, statornic, necondiționat. Cu toate acestea, nu-i permite niciodată copilului să te jignească ori să spună ceva urât despre tine. Dacă se întâmplă așa ceva, spune-i ferm că nu tolerezi lipsa de respect. În acest sens, evită să te autoironizezi de față cu el, să vorbești despre tine în cuvinte denigratoare când el te aude, pentru că e posibil ca micuțul să nu aibă intenția să te insulte, ci doar să te imite.

Îndeamnă-ți copilul să observe ce culoare au ochii persoanei cu care vorbește. Micuțul nu știe, dar acesta este un exercițiu de învățare a încrederii în sine, Contactul vizual cu o persoană îl va face mai puțin ezitant și mai stăpân pe el însuși, iar acesta este un avantaj în relațiile cu cei din jur.
Folosește diverse forme de artă pentru a-ți ajuta puiul să exprime ce simte – fericire, zburdălnicie, drgaoste, dar și tristețe, furie, agresivitate. Pentru a-i stimula exprimarea artistică, apelează la desen, muzică, dans, teatru, sculptură, meșteșuguri.
Foto: www.pixabay.com

Comments

comments