Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 8 idei salvatoare pentru somnul gemenilor

8 idei salvatoare pentru somnul gemenilor

Principiile unui somn sănătos sunt aceleași indiferent de numărul de copii pe care îi ai. Pentru a-ți ușura munca, e bine să le formezi gemenilor o rutină comună de somn. Iar pentru asta, va trebui să-i adormi în același timp, indiferent că este vorba de somnul din timpul zilei sau de cel nocturn.

Somnul gemenilor: soluții pentru o rutină comună de somn

Stabilește un program. Seara, culcă ambii bebeluși la aceeași oră, iar când unul dintre ei se trezește, trezește-l și pe celălalt. Astfel, își vor forma aceleași ore de masă și somn.
Creează o rutină. Dă-le un indiciu când se apropie ora de somn – fă-le băiță, masaj, citește-le o poveste sau pune-le o melodie relaxantă pe fundal. Este momentul cel mai bun pentru a întări legătura afectivă dintre voi, așa că transformă-l într-unul liniștit, lipsit de stres.
Observă-le cu atenție programul Ține cont de orele la care se trezesc de obicei. Ar fi bine ca dimineața să facă ochi pe la aceeași oră. Iar dacă vezi că unul dintre ei este mai matinal, trezește-l și pe celălalt! Nu te lasă inima? Nu e o problemă dacă nu se trezesc fix la aceeași oră, dar e bine ca diferența dintre ei să nu fie mai mare de 30 – 45 de minute.
Culcă-i în același pat Sunt micuți și încap fără probleme. În plus, stau aproape unul de altul, exact ca în burtică, iar asta le dă un plus de siguranță și confort, îi liniștește pe gemeni. Pune-i în pătuțuri separate când împlinesc 3 luni, fiindcă atunci încep să se miște mai mult și e posibil să se lovească.
Ține-i în aceeași cameră Din momentul în care nu mai dorm împreună, lasă-i totuși în aceeași cameră și asigură-te că se pot vedea. Le dă un sentiment de siguranță.
Pune-i în pătuț când sunt aproape adormiți, dar încă treji. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să le creezi obiceiuri proaste. Deși pare inofensiv să-i lași să adoarmă la sân sau să-i legeni până adorm, dacă se obișnuiesc așa, va fi foarte greu să-i dezveți și vor cere același tratament când se vor trezi în miez de noapte.
Peste zi, culcă-i separat Vorbim de momentul în care gemenii cresc și nu mai adorm la fel de repede. În timpul zilei, ei vor fi dornici să descopere tot ce este în jur. iar asta îl include și pe frățior/ surioară. Dacă îi pui în același pat, vor prefera să se joace în loc să doarmă.
Folosește mici trucuri pentru somnul de zi. Trage storurile sau draperiile și fă un pic mai întuneric în camera gemenilor. Mediul și lumina ambientală influențează cantitativ și calitativ somnul bebelușilor.
Ți-au fost utile aceste sfaturi pentru somnul gemenilor? Tu ce alte strategii de somn ai sugera celorlalte mame?
 
Sursă: revista MAMI/ iunie 2014
Foto: Guliver/ Thinkstock
 

Comments

comments