Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 8 lucruri esențiale despre testul Babeş-Papanicolau

8 lucruri esențiale despre testul Babeş-Papanicolau

Anual, este indicat să faci examenul citologic Babeș-Papanicolau.  Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, subliniază câteva aspecte pe care e bine să le știi despre o analiză care îți este, cu siguranță, cunoscută și care permite depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Ce trebuie să știi despre testul Babeș-Papanicolau

Mami.ro: Care este scopul testului Babeş-Papanicolau? De ce este inclus în examenul ginecologic de rutină?
Dr. Andreas Vythoulkas: Scopul testului este de a depista precoce celulele anormale prezente în colul uterin. Atunci când este efectuat regulat, testul Babeș-Papanicolau poate depista celulele anormale încă dinainte că acestea să se transforme în celule canceroase.

2.   Vă rog frumos să ne explicați în ce constă acest test: ce probe se recoltează, ce modificări se au în vedere etc.
Testul se poate efectua în mediu lichid sau convenţional. Recoltarea în mediu lichid este mai nouă şi mai eficientă şi presupune introducerea probei recoltate într-un mediu lichid special, în care va fi trimisă la laborator pentru analiză. Prin această metodă, riscul că proba să fie nesatisfăcătoare pentru analiză este foarte mic. Prin metodă convenţională, proba este colectată şi fixată direct pe lama, iar această este trimisă la laborator. Testul în mediu lichid permite şi testarea din aceeaşi proba a prezenţei tupinilor de hpv periculoase. Aşadar, testul vizează orice fel de modificare care poate apărea la nivelul colului uterin, de la inflamaţii până la prezenţa virusului HPV.
3. Cum trebuie să se pregătească pacienta?
Pentru recoltare, este nevoie că pacienta să se prezinte cam în ziua 10-14 a ciclului menstrual (ziua 1 este ziua în care vine menstruația), să nu fi făcut spălături vaginale cu 48 de ore înainte sau să fi utilizat ovule intravaginale. De asemenea, contactul sexual trebuie evitat cu 48 de ore înainte de recoltare.
4.  La ce rezultate trebuie să te îngrijorezi?
Un test care nu iese în întregime în parametri normali nu înseamnă automat prezenţa celulelor canceroase, aşa cum cred multe paciente şi asta tocmai pentru că, dacă se realizează anual sau la 6 luni, Papanicolau depistează la timp celulele anormale. Prezenţa unui proces inflamator poate necesită o colposcopie pentru a identifica foarte clar despre ce ţesut este vorba. De asemenea, prezenţa virusului HPV, mai cu seama a tulpinilor periculoase ale acestuia, necesită o atenţie sporită şi urmarea tratamentului prescris de medic.

5. Ce afecţiuni NU pot fi depistate prin intermediul examenului citologic Babeş-Papanicolau, dar pacientele le pun în legătură cu el?
Testul nu depistează decât modificările de la nivelul colului uterin, de unde este recoltată, de altfel, proba.
6. Un test cu rezultate bune indică o stare de sănătate bună, fără a fi nevoie de alte investigaţii ?
Un test cu rezultate bune înseamnă un col uterin în stare bună. Nu înseamnă că nu mai trebuie făcute investigaţii asupra celorlalte elemente ale aparatului reproducător şi de asemenea nu înseamnă că nu trebuie să faci un Papanicolau în fiecare an.
7. Ce investigaţii consideraţi utile pe lângă testul Babeș-Papanicolau? Cum ar arată un control ginecologic de rutină complet?
Orice femeie aflată la vârstă fertilă sau la menopauză trebuie să efectueze anual un test Babeș-Papanicolau, o ecografie transvaginală, menită să vizualizeze starea ovarelor şi a uterului, o ecografie a sânilor până la 40 de ani (apoi o mamografie). Dacă medicul specialist identifică probleme la oricare dintre aceste investigaţii de bază, pacienta va fi trimisă la investigaţii suplimentare.

8.   La cât timp se face examenul citologic Babeș-Papanicolau?
La un an dacă nu sunt probleme şi la 6 luni dacă există probleme şi trebuie ţinute sub observaţie.
Tu când ai făcut ultima oară un test Babeș-Papanicolau?
Interviu realizat de Adina Brânciulescu, Foto: www.pixabay.com

Comments

comments