Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 9 subiecte neplacute pentru proaspata mama

9 subiecte neplacute pentru proaspata mama

Alăptare vs Formulă de lapte praf
Acesta este subiectul care încinge cel mai mult spiritele când vine vorba de un nou-născut. Unele mame alăptează și până la doi ani sau mai mult, altele o fac doar pentru câteva luni, săptămâni și, uneori, deloc. Desigur, alăptarea are beneficii foarte mari pentru sănătatea copilului, dar și formula de lapte praf este o alternativă viabilă.
Scutece de unică folosință sau din material textil
Sunt biodegradabile, se pot refolosi, dar aduc un volum mai mare de muncă pentru proaspăta mamă care, oricum, nu-și vede capul de treburi. Alege varianta cea mai potrivită pentru copilul tău și care-ți ușurează și ție viața. Până la urmă, tipul de scutec pe care-l pui la fundulețul bebelușului este un subiect care nu privește pe cei din afară.
Circumcizia. Pro sau contra
Până acum nu s-au acumulat suficiente informații medicale care să arate dacă primează beneficiile sau contraindicațiile. Indiferent de decizie, aceasta este una a familiei.
Nașterea
Experiența nașterii este diferită pentru fiecare femeie – fie că este vorba de naștere acasă, la spital, cu sau fără anestezie, prin operație de cezariană. Pentru unele femei este o experiență uimitoare, care le umple de bucurie și le aduce un sentiment de împlinire pe care nu l-au mai trăit până atunci, pentru altele poate fi un proces dificil și traumatizant.
Acasă sau la serviciu
Pentru ambele variante există numeroase argumente pro și contra, iar mama trebuie să caute să ia decizia cea mai bună. Nu înseamnă că mama care alege să meargă la serviciu este mai puțin bună decât cea care rămâne acasă cu bebelușul! Indiferent că lucrează și că fuge de la serviciu cât mai repede acasă ca să fie cu beblușul, fie că este acasă pentru a-i oferi puiului ei toată atenția, proapăta mamă are nevoie de încurajare, de sprijin, nu de critici sau de comparații.
Planificat sau nu
„A fost planificat sau este o surpriză?”, „Cât timp ți-a luat ca să rămâi însărcinată” sunt întrebări personale, care pot să deranjeze persoanele cărora le sunt adresate. Mai mult, în cazul unor gemeni: „Sunt naturali sau ai urmat tratamente de fertilizare?” – în cazul în care nu ai furnizat deja informația, acest aspect este, clar, un lucru personal și nu trebuie să dai un răspuns.
Stilul de parenting
Fiecare mamă are propriul stil de a-și crește, educa, liniști copilului și aplică metoda care dă rezultate cu puiul ei. Nu te lăsa influențată de comentariile celor din jur cum că îți răsfeți prea mult copilul, de pildă.
Greutate și înălțime
Există grafice clare legate de dezvoltarea bebelușului. Cât timp bebelușul se încadrează în acestea, mănâncă bine, este vioi și nu dă semne de suferință, ești mama unui bebeluș sănătos. Nu lua în seamă comparațiile pe care le fac cei din jur și nici observații de genul „Copilul lui X are deja 5 kilograme și este de aceeași vârstă cu al tău”. Fiecare copil are propriul ritm de creștere, nu intra în jocul comparațiilor care îți va aduce griji în plus.
Comentarii despre felul în care arăți
„Arăți obosită!”, „În sfârșit ai dat jos kilogramele”. Hmmm… cine vrea să audă asta?
 
Foto: Guliver/ Thinkstock
Sursă: Familyeducation.com
Adaptare: Adina Gruia

Comments

comments