Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > 9 trucuri ca să-i dezvolți creativitatea copilului tău

9 trucuri ca să-i dezvolți creativitatea copilului tău

Creativitatea este asociată cel mai des cu arta. Dar, pentru un copil, creativitatea înseamnă dezvoltarea personalității sale, iar părinții trebuie să contribuie din plin pentru ca acest proces să dea cu adevărat rezultate. Potrivit unui studiu, cu ajutorul unei imaginații bogate, unii copii au reușit să gestioneze mai ușor perioadele dureroase, creativitatea stimulând încrederea, relațiile sociale și ajutând la o mai bună învățare.
9 trucuri ca să-i dezvolți creativitatea copilului tău:

  1. Un spațiu dedicat creativității

Potrivit publicației americane PsychCentral, fiecare copil trebuie să aibă un spațiu special pentru a-și pune la încercare imaginația și creativitatea. Nu trebuie să fie o cameră întreagă, ci pur și simplu un colț în care să-și regăsească cele mai apropiate jucării.

  1. Nu te complica

Caută de fiecare dată să îi iei lucruri care să îl ajute să fie creativ. Astfel de jucării te vor ajuta să simplifici foarte mult procesul de creativitate și de stimulare a imaginației. Mai mult, vei putea participa și tu la joacă alături de el.

  1. Importanța timpului liber

Între toate activitățile planificate, oferă-i copilului tău o fereastră de timp liber, fără obligații și fără o temă anume, în care poate să facă ce i se pare lui interesant.

  1. Oferă-i experiențe diferite

Nu trebuie să plătești pentru vacanțe scumpe, ci caută să îl ajuți să descopere lumea cât mai mult. Cursuri de înot, o vizită la muzeu, la grădina zoologică, la film și la teatru, contactul cu un instrument muzical sau activitățile sportive reprezintă soluții la îndemână care îl vor ajuta să-și dezvolte enorm simțurile.

  1. Discută cu el despre creativitate

Întreabă-l care sunt momentele în care îi vin cele mai multe idei creative. Dacă îți va răspunde că în mașină, când se întoarce de la școală, ține un caiet la îndemână de fiecare dată ca să profite de el.

  1. Ajută-l să-și dezvolte o gândire critică

Pe măsură ce crește, întreabă-l cum abordează anumite probleme și ce ar schimba la deciziile sale, dacă ar putea.

  1. Nu căuta să îl controlezi

Procesul creativ este intim, iar la o vârstă fragedă poate fi ușor influențat sau chiar anulat. Evită să îi sugerezi copilului cum să deseneze ceva, să îi corectezi fiecare pas sau direcție a imaginației sale sau chiar să faci tu pentru el anumite lucruri. Joaca este un proces de învățare și descoperire, iar orice formă de control extern și corectare repetată i-ar putea afecta încrederea în sine.

  1. Ajută-l să-și urmărească pasiunile

Respectă-i alegerile și ajută-l să se dezvolte în direcțiile care îl pasionează cel mai mult, oferindu-i acces la planșe de desen, dacă acesta este cazul, instrumente muzicale sau echipament de sport.

  1. Fă-l să se inspire

Stresul, oboseala și problemele curente te pot rupe de un stil de viață în care creativitatea ocupă un loc important, dar copilul tău se poate inspira chiar de la tine în anumite momente. Motiv pentru care este indicat să-ți acorzi timp pentru puțină creativitate în viața ta.
 
Tu ce faci ca să încerci să îi stimulezi creativitatea copilului tău?
 
Sursă foto: Shutterstock / Copyright Poznyakov

Comments

comments