Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Accese de furie la 3 ani. Ce poti face

Accese de furie la 3 ani. Ce poti face

Copilașul tău are trei anișori și a început să aibă accese violente de furie? Ai impresia că se enervează din orice – nu-i place ce mănâncă, ce îmbracă, nu vrea la grădi etc. Ești îngrijorată de aceste manifestări și nu știi ce poți face?

Aceste accese de furie pot dura până la o oră, timp în care nu poți vorbi cu copilul din cauza țipetelor. Orice încercare de calmare și explicație agravează situația și în cazurile și mai grave se agață de tine, împiedicându-te să faci orice.
Apoi, la fel de brusc cum a început, criza dispare. Copilul redevine calm, vine să vorbescă cu tine, începe să se joace, ca și când nu s-a întâmplat nimic. Este oare acesta un comportament normal?

De ce apar accese de furie la copii atât de mici

Este greu de imaginat cum un copil dulce se poate transforma atât de brusc într-un mic uragan furios și incontrolabil, care mătură totul în calea lui.
În general cauza o reprezintă sentimentele de frustrare determinate de faptul că odată cu creșterea vine și o dorință naturală de independență, cu care cei mici nu știu ce să facă sau cum s-o obțină (și, deoarece sunt prea mici pentru o independență atât de mare, se răzbună pe cei care îi împiedică să facă ce doresc). Este, în esență, o formă de exprimare a independenței: poate că ai observat deja că aceste accese de furie  apar când îl rogi să facă ceva, de obicei un ritual simplu zilnic, precum spălatul dinților, dar pe care nu l-a ales sau dorit.

Atenție, mami! Crizele pot să fie la fel de surprinzătoare pentru copil ca și pentru tine. De obicei, încercarea de a vorbi în aceste momente cu copilul nu funcționează, deoarce, pur și simplu, el nu te poate auzi. Așteaptă să se calmeze.
Editor: Adina Gruia, Foto: www.pixabay.com

Comments

comments