Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Acetaminofen sau ibuprofen. Care este mai bun?

Acetaminofen sau ibuprofen. Care este mai bun?

În pediatrie, ambele medicamente, acetaminofen și ibuprofen, sunt frecvent indicate în caz de febră sau orice alt disconfort despre care se presupune că produce durere.

Însă potrivit unor studii, ibuprofenul este mai bun decât  acetaminofenul (paracetamol) atunci când vine vorba de tratarea febrei și durerii.
Un studiu apărut în revista Archives of Pediatrics & Medicine arată că ibuprofenul scade febra mai eficient la două, patru, șase ore de la ingestia medicamentului.

Alt studiu desfășurat la o cameră de gardă arată că acesta diminuează mai repede durerea în caz de oase rupte, vânătăi și luxații.
Atât ibuprofenul, cât și acetaminofenul acționează asupra receptorilor durerii din creier, dar primul din ele are efect antiinflamator. Asta înseamnă că acționează mai bine în infecții la nivelul urechii (otită). În plus, efectul lui durează mai mult în timp, iar asta înseamnă un somn de noapte mai odihnitor pentru puiul tău.

Nu uita! Fiecare copil reacționează diferit la un anumit medicament, așa că, dacă pentru puiul tău acetaminofenul este mai eficient, folosește-l cu încredere. Și încă ceva: acest medicament poate fi administrat chiar și unui nou născut  dacă este absolut necesar, în timp ce ibuprofenul este utilizat numai după vârsta de trei luni. Ambele medicamente pot fi folosite în siguranță numai dacă se respectă dpzele recomandate de medic, calculate pe kilogram corp. În special în cazul acetaminofenului, doza terapeutică este foarte apropiată  de cea toxică și trebuie să acordăm o mare atenție cantității și frecvenței administrării acestui medicament.
Sursă: revista MAMI, Foto: 123RF

Comments

comments